Texel Trail is ’zwaarder dan marathon’

Frans Hopman
Trailrunning

Opgestoven zand, harde wind en koude regen. De deelnemers aan de vierde TexelTrail moesten zaterdag tijdens hun loop, door de natuur ten noorden en ten zuiden van De Koog, afrekenen met de elementen. Na afloop echter alleen maar blije gezichten. ,,Genieten, hier doen we het voor.”

Op de langste afstand, de vijftig kilometer, was Geordie Klein uit Schoorl een klasse apart. De 45-jarige hardloper, werkzaam bij Defensie in Den Haag en enkele jaren commandant op een onderzeeboot, vertelde dat hij van trailrunning zijn specialiteit wil maken. ,,De snelheid op de weg kost mij steeds meer moeite. De langere trails zijn nu mijn nieuwe uitdaging”, aldus Klein. Op Texel volbracht hij zijn eerste 50 km-trail en bleef meteen ruim onder de vier uur (3.43.10). De winnares bij de vrouwen, Nathalie Dragt uit Den Helder, had als enige vrouw minder dan vijf uur nodig (4.57.12).

Toevallig

Texelaar Remko Nagtegaal liep lang gelijk op met Klein en snelde naar de zege op de veertig kilometer. ,,Vooral de strandopgangen waren lastig. Zes keer op en af het duin. Dit was zwaarder dan een marathon”, hijgde hij na afloop. De snelste vrouw op die afstand, Ellen Boersma uit Den Helder, reageerde verbaasd. ,,Toevallig dat ik eerste ben, ik had geen idee”, lachte ze, nadat ze warme en droge kleding had aangetrokken. ,,Onderweg houd ik me niet bezig met de tijd, maar wil ik van de omgeving genieten. Het was een mooi rondje.”

Tim Kerkmann uit Bielefeld, in vakanties regelmatig op Texel van de partij, kwam als eerste over de streep van de vijftien kilometer. De jonge Duitser liep een stukje verkeerd, maar was snel genoeg om vele deelnemers voor te blijven. Onder hen een achttal lopers uit Den Helder, die hadden meegedaan aan de cursus ’Start to trail’. Helders succes was er voor Audrey Breur (winnares 25 km) en Claudia Geldermans (winnares 15 km).

Beleving

Trailrunning, hardlopen door uitdagend terrein, wint snel aan populariteit. ,,Het gaat hier vooral om beleving, niet om welke tijd je loopt. We hebben daarom geen prijzen, maar een leuk aandenken in de vorm van een strandpaaltje”, vertelde Martin Baptist, medeorganisator van het Texelse evenement. De ’trail’ was wederom uitgezet via twee lussen ten noorden en ten zuiden van De Koog, met als middelpunt camping Kogerstrand. Vijftien kilometer noordwaarts richting natuurgebied De Slufter en nog eens tien kilometer zuidwaarts naar paal 17 en weer terug. De echte kilometervreters konden nog een extra lus lopen.

De animo om mee te doen aan de TexelTrail was groot. ,,Al na één week was-ie volgeboekt”, meldde Baptist. Een maximum van 350 deelnemers is voor de organisatie voldoende. ,,Anders wordt het te groot.” Woorden die de Helderse Ellen Boersma uit het hart gegrepen waren. ,,Veel mensen zijn klaar met die massale evenementen, waar je steeds loopt te stressen.’’ Een groep lopers uit Purmerend nam het na afloop wel erg ontspannen op, met grote borden friet en volle glazen Texels bier. ,,We maken er gewoon een feestje van.”

Volledige uitslag: zie www.texeltrail.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.