Huzarenstukje van de beek

Foto Ronald Goedheer

Foto Ronald Goedheer

Ron Amesz

De laatste etappe. En dus de laatste loodjes van de Scheybeek. De route waarin het water zijn weg vindt van het Beverwijkse stationsgebied, dwars door Velsen Noord en uitslaat in het Noordzeekanaal. En net buiten Velsen-Noord een kunstwerk dat Velsen en Beverwijk verbindt.

We starten op de Westelijke Randweg, ter hoogte van het fietspad Holland op z'n Smalst. Nergens wordt de naamsbetekenis van de Scheybeek meer eer aangedaan. Tientallen rvs-strips op houten vlonders vormen een metalen beek die bruut doorkruist lijkt te worden door de N197. Een groot contrast met de golvende beweging van de plaatjes. Wie iets beter naar 'De keerzijde' van kunstenaar Paul de Kort kijkt, ziet dat er zinnen in de strips zijn gegraveerd. Aan de Beverwijkse kant in vloeiend handschrift strofen uit 'Beecksangh', het gedicht dat Joost van den Vondel schreef op bezoek in huize Scheybeeck. Aan de Velsense kant een fragment van het gedicht 'Mei', het gedicht dat Herman Gorter vanuit huize Beeckzangh schreef. Als de zon schijnt, schitteren de sierlijke letters.

,,'De Keerzijde' tilt het lijntje van de Scheybeek als het ware over de Westelijke Randweg heen en verbindt hiermee de historie van deze plek met de realiteit van vandaag'', aldus de kunstenaar over zijn project. Het kunstwerk tilt een aftakking de Scheybeek over de randweg. Maar erg imposant is dit stroompje op dit punt niet.

Daarom pakken we de wandeling op bij het begin van Velsen-Noord, ter hoogte van de hoek bij de Emplacementsweg. Dit huzarenstukje van het Groen- en waterplan, door het Wijkeroogplantsoen tot het Noordzeekanaal, heeft flink veel hoofdpijn opgeleverd bij de aanleg door de vondst van onbekende kabels in de grond. Maar het is prachtig geworden. We wandelen via de waterdichte vijverbak door het plantsoen, de beek volgend. We passeren een waterbadje met een drassige strook grond erlangs. Bij overstroming moeten hier heel bijzondere planten gaan groeien. Een spannende gedachte. Dit moet ook gebeuren langs de randen van de betonnen beek. Door het hoogteverschil met het 'gewone' water, zie je even verderop pas goed hoe helder de Scheybeek is. Een ingenieus aquaduct voorkomt vermenging met het vieze water. We wandelen over de stalen brug. Deze is inmiddels, geheel volgens plan, gaan roesten.

De kroon op het werk is aan de overkant van de straat, waar de betonnen beek sierlijk als grande dame door het plantsoenwater snijdt. Hier mengt het zoete met het zoute water. De Scheybeek eindigt via de vishevel in het Noordzeekanaal.

Guusje Tromp

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.