Omstreden keerspoor Hoorn weer in gebruik

Hoorn

De NS wil het omstreden keerspoor in de Hoornse wijk Kersenboogerd weer in gebruik nemen. Op dit spoor kunnen treinen worden opgesteld die moeten ’keren’, terwijl de trein van en naar Enkhuizen dan gewoon kan passeren.

In 2009 werd dit spoor ook in gebruik genomen, toen de NS de Schiphollijn startte, een rechtstreekse treinverbinding tussen Hoorn-Kersenboogerd en Hoofddorp. De treinen op deze lijn wisselden ter hoogte van de Plevier en de Jacques Bloemhof van spoor. Om de trein uit Enkhuizen te kunnen laten passeren, moest de trein op het keerspoor een paar minuten wachten. Buurtbewoners ondervonden hiervan overlast door geluid en licht vanaf de bovenverdieping van dubbeldeks treinen.

De NS heeft aan de gemeente Hoorn laten weten in december van dit jaar het keerspoor weer te willen gaan gebruiken, maar nu alleen voor sprinters. De verwachting is dat de overlast voor de omgeving hierdoor minder zal zijn.

Desondanks gaat de gemeente in overleg met de buurt. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over eventuele maatregelen tegen overlast. In het verleden was er sprake van het plaatsen van een 270 meter lang, vier meter hoog scherm langs het spoor. Dat hoefde uiteindelijk niet te worden geplaatst omdat de NS stopte met het gebruik van het keerspoor.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen