Marsdiep levert Bluewater getijdestroom op

Het drijvende getijdeplatform voor energieopwekking. Met turbines van het bedrijf Tocardo te Den Oever. AFBEELDING BLUEWATER

De Bluetec Texel in het Marsdiep. FOTO BLUEWATER

1 / 2
Ed Dekker
Den Helder

Bluewater Energy Service verwacht binnen twaalf maanden het eerste drijvende getijdeplatform voor energieopwekking ter wereld te verkopen. Het Hoofddorpse bedrijf voert proeven met zo'n onderwaterturbine uit in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. Ook de onderneming Tocardo uit Den Oever is betrokken bij dit bijzondere experiment.

De energiecentrale werkt op de stroming van de zee en is zes maanden geleden geplaatst, vierhonderd meter uit de zuidoostelijke punt van Texel. Het dobberende getijdeplatform heeft in een half jaar dagelijks gemiddeld 100 kilowattuur elektriciteit opgeleverd. Hiermee kunnen bijna 100 gezinnen toe.

De eerste resultaten van de proef maakt directeur nieuwe energie Allard van Hoeken van Bluewater woensdagmiddag bekend op de Offshore en Energy Beurs in Amsterdam.

De huidige turbine, gebouwd door Tocardo, wordt volgende maand in de haven van Den Helder vervangen door een grotere. Rond mei 2016 wordt een dubbele 'omgekeerde windmolen' onder het vaartuig aangebracht. De verwachte opbrengst van dit model is 400 kilowattuur.

Uitbreiden

De proeven met de 'Bluetec Texel' worden voortgezet. ,,We blijven zeker twee jaar. Daarna hopen wij het aantal platforms hier uit te breiden, afhankelijk van de vraag op het eiland naar de opgewekte stroom.'' Nu wordt die geleverd aan onderzoeksinstituut NIOZ op Texel.

NIOZ is een van de twaalf partners die in het project samenwerken. Scheepswerf Damen bouwde in Den Helder aan het getijdeplatform. Directeur Hans van Breugel van Tocardo ziet getijde-energie als een van de meest kansrijke energiebronnen voor de toekomst. ,,Getijdestroming is heel gelijkmatig en voorspelbaar. Met wind en zonneschijn is dat anders.''

Van Hoeken noemt een drijvend platform een doorbraak voor getijde-energie. ,,Dit systeem kan op veel locaties worden toegepast, ook op afgelegen plekken.'' Hij denkt aan 'tidal farms' van honderd platforms, met een productiecapaciteit van 200 megawatt.

Onderwaterleven

De lengte van de turbinebladen in het Marsdiep varieert van vier tot tien meter. Volgens Van Hoeken is de centrale niet schadelijk voor het onderwaterleven. ,,Vissen en zoogdieren zien de turbine en zwemmen er om heen. De turbines draaien zeer langzaam: rond de twintig omwentelingen per minuut. Een scheepsschroef maakt er enkele honderden per minuut.'' De exacte invloed van het platform op de omgeving wordt onderzocht.

Het drijvend platform is 24 meter lang, 2,40 meter breed en steekt twee meter boven het water uit. De stroming in het Marsdiep is niet optimaal. Van Hoeken: ,,Bij Schotland is die veel krachtiger, met een acht keer hogere stroomopbrengst. Als testlocatie is het Marsdiep ideaal. Mooi dichtbij en goed bereikbaar. En met 35 meter de juiste diepte.''

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.