Archeologen vinden waterpoort uit 1598 in Enkhuizen

Op de eerste foto is De Ketenboom kort voor de sloop in 1886.
© RCE Amersfoort
Enkhuizen

Archeologen hebben op het terrein van Renolit in Enkhuizen de restanten van een historische waterpoort gevonden. De Ketenboom werd in 1598 gebouwd en maakte deel uit van de vestingwal. De vondst werd dinsdag openbaar gemaakt.

De waterpoort was onderdeel van de verdedigingswerken van de stad en werd tijdens de tachtigjarige oorlog gebouwd. Zij had een oppervlakte van vijftien bij zeven meter, meldt Archeologie West-Friesland, de organisatie die de vondst maandag heeft gedaan. De breedte van de doorvaart bedroeg ruim vier meter. De Ketenboom was hiermee groter dan de twee waterpoorten die voor Enkhuizen behouden zijn gebleven: de Boerenboom en de Oude Gouwsboom.

In 1886 werd de Ketenboom gesloopt. Dankzij oude prenten en foto’s is duidelijk hoe de waterpoort eruit heeft gezien voor de sloop.

De waterpoort vormde voor de kleine schepen de verbinding tussen de stad en de polder.

De funderingen zijn gevonden voorafgaand aan de nieuwbouw van een bedrijfshal op het terrein van kunststofproducent Renolit.

(Een tekening van de Ketenboom en Ketenpoort door De Winter uit 1744, bron: Noord Hollands Archief)

Mensen die de historische vondst met eigen ogen willen zien, kunnen woensdag tussen 16 en 20 uur een kijkje nemen. Archeologen Christiaan Schrickx, Dieuwertje Duijn en Michiel Bartels geven tekst en uitleg. Bezoekers kunnen zich melden bij de toegang van Renolit aan de Flevolaan 1.

(Een uitsnede van de stadsplattegrond uit 1666 van Enkhuizen)

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen