IJsbaan staat week langer in Heerhugowaard

Ype Minkema
Heerhugowaard

De sponsors werden bedankt door de burgemeester, zanger Tim Douwsma deed een optreden en dat was de aftrap, afgelopen zaterdag.

De ijsbaan is de komende vier weken, –een week langer dan andere jaren– het domein van schaatsliefhebbers en gezelligheidszoekers.

Schoof vorig jaar de horeca van Heerhugowaard nog aan, dit jaar houdt de Stichting IJsplein de organisatie in eigen hand. Het is ook het eerste jaar dat schaatsclub De Draai niet bij het evenement is betrokken.

De ijsbaan is overdekt, wat het onderhoud aan het ijs minder intensief maakt, aldus organisator Dennis Luken. Voor het publiek is die overkapping prettig bij slecht weer. Wie het ijs op wil, betaalt vijf euro. Naast de baan is een aparte ruimte met een lange bar waar schaatsen gehuurd kunnen worden en waar een drankje te krijgen is, en eenvoudige etenswaren als snert of een broodje bal. Om de bar heen zijn zitjes met zicht op de ijsvloer. De entree naar dit gedeelte is vrij. Wie met een wijntje of een biertje alleen wil kijken naar het ijs, is vrij om dat te doen.

In de horecaruimte zijn op zondag ’après-schaats middagen’, soms met live muziek. Op vrijdagavond is er ’disco-on-ice’. Op 21 december is er een Hollandse middag met zanger Joost de Vries and Friends. Op 29 december geeft Barbara de Loor schaatsclinics.

De baan is ook ’s avonds open, voor zo ver er publiek is. Lukens ervaring is dat de avonden niet de drukste momenten zijn voor Hartje Winter. Tot de kerstvakantie wordt er overdag door schoolklassen van bijna alle basisscholen geschaatst op de ijsvloer.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.