Bij de voordeur van Amsterdam (3 uur)

Pas een paar minuten aan de wandel en nu al wil ik niet verder. Op deze fantastische wandeldag in december (tien graden, beetje zon, geen wind) ben ik op de kop van de haven in IJmuiden niet de enige die er zo over denkt. Weids uitzicht, dierlijke en menselijke bedrijvigheid op en rond het water observeren - het verveelt nooit. Bij de visafslag op de Halkade brengen kotters vooral platvis binnen. Het is hier één en al visverwerkend bedrijf en dito eettent. Een respectabel aantal zeemeeuwen heeft zich op en rond het vissersmonument genesteld. Ze hebben het monument ’ter nagedachtenis aan de vissers die op zee bleven’ ondergescheten.

Hier bij de monding van het Noordzeekanaal ligt de oorsprong van de uitdrukking ’Holland op zijn smalst’. Waar nu het kanaalwater stroomt, was de doorgang tussen de duinen en polder De Velserbroek met het Wijkermeer en het IJ zeer smal. De enige manier om vanuit Zuid-Kennemerland over land naar het noorden te reizen was via ’Holland op zijn Smalst’.

Een verliefd stel tuurt innig verstrengeld naar het Forteiland, een enkele man doet dat vanuit zijn autootje; zijn gezicht staat op stand ’treurig’, terwijl hij kibbeling uit een bakje prikt. Gek genoeg zit niemand op een bankje, maar in visrestaurant Kop van de Haven is elk tafeltje aan de waterzijde bezet. Het dagmenu vermeldt ’zeewolfcurry met rijst’ à €19,50. Bij de passagiersterminal ligt de Princess of Norway.

Ik loop naar het immense sluizencomplex, de voordeur van Amsterdam. De eerste is de Zuidersluis. Die bleek na de opening van het Noordzeekanaal al snel te klein. Daarom volgden de Middensluis (1896) en de Noordersluis (1930). Op een informatiepaneel lees ik dat het 381 meter hoge Empire State Building in New York ’met gemak’ in de Noordersluis past. De Spuisluis zorgt voor waterafvoer van West-Nederland. Onderweg op het Sluiseiland staat een drietal rijtjes woningen, oorspronkelijk bestemd voor mannen die op en aan de sluizen werkten.

Het IJmondgebied oefende een sterke aantrekkingskracht uit op ondernemers. Het grootste bedrijf is Corus. Tijdens de wandeling blijft de staalgigant overalzichtbaar, zelfs voelbaar. Toch is er ook een evenwicht tussen zware industrie en natuurschoon, langs een route met bos, duin, beekjes en zee.

Ik loop onder de witte buizen van cementfabriek ENCI door. Bij de eerste mogelijkheid sla ik linksaf en kijk nog even recht over het kanaal naar de vierkante toren. Die hoort bij het gemeentehuis van Velsen, een ontwerp van Dudok. Na een paar honderd meter van het Noordzeekanaal aflopen doemt links het hoofdgebouw van Corus op, van dezelfde architect.

De route gaat verder naar rechts langs de drukke weg. Bij het eerste stoplicht even links en dan rechts het fietspad in. Hier volg ik verder het Hollands Kustpad, dat tot in Wijk aan Zee wordt aangegeven met markeringsstrepen (wit en rood). Na het spoor volgt een hele strook Beverwijk met bos, weiland en volkstuinen, villa’s en een bunker. Park Westerhout is een verrassing met een leuk slingerpaadje langs een beekje.

Ik loop in een half uurtje naar Wijk aan Zee, tussen de Corusinstallaties door. Bij een boom langs de Zeestraat liggen bloemen en staan kaarsen in het gras bij foto’s van twee vrolijk kijkende jongemannen. Op een witte steen de tekst ’Ton & Aaron, 19-11-2004’. Samen op stap, samen verongelukt. Te hard gereden? Klapband? Slecht weer? Bij de eerste bebouwing van Wijk aan Zee duik ik onder begeleidend meeuwengekrijs de duinen in. Hier ruikt het lekker fris. Wijk aan Zee is dat allerliefst badplaatsje gebleven. De soep bij duinpaviljoen Schoos is prima, evenals het uitzicht op duinen, Noordpier en windmolens in zee.

RENÉ TORLEY DUWEL

Beginpunt: Zeemuseum, Havenkade 55, IJmuiden Eindpunt: Wijk aan Zee Duur wandeling: drie uur Openbaar vervoer: vanaf station Haarlem of station Driehuis (halte Van den Vondellaan) bus 4 naar IJmuiden, uitstappen halte Kromhoutstraat en een stukje teruglopen. Buslijn 74 stopt op station Beverwijk en het Pontplein in Velsen-Zuid (eindpunt draagvleugelboot uit Amsterdam). Uitstappen halte Vissershaven. Bus 78 rijdt tussen Wijk aan Zee en station Beverwijk. Horeca: IJmuiden en Wijk aan Zee

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.