’Erger de Haarlemse Koepel uit dan erin’

Erger de Haarlemse Koepel uit dan erin archieffoto HDC Media

Redacteur Kennemerland
Haarlem

Het is niet moeilijk om aan softdrugs te komen in de Haarlemse Koepelgevangenis. Sterker nog, het is makkelijker te krijgen dan op straat, volgens de 19-jarige Antony R. uit Velsen-Noord. Wiet is te ruilen voor een pakje shag of een telefoonkaart.

Dit vertelde hij gisteren in de Haarlemse rechtbank. De jongen moest voor de politierechter verschijnen omdat hij zich niet aan de afspraken van de reclassering had gehouden.

Eerder dit jaar werd hij vanwege een serie inbraken veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Aan dat voorwaardelijke deel was als bijzondere voorwaarde verbonden dat Antony alle afspraken met de reclassering moest nakomen.

Naar eigen zeggen was de Velsen-Noorder een afspraak vergeten, waarna een woordenwisseling met zijn begeleidster onstond. ,,Ze was zo boos dat ik haar niet meer onder ogen durfde te komen. De volgende dag ging ik niet naar mijn werk en verviel weer in mijn oude patroon van drugsgebruik. Alles ging mis.’’

Wie zich niet aan de bijzondere afspraken houdt, moet zijn voorwaardelijke straf alsnog uitzitten. Antony wil liever niet terug naar de Koepel. ,,Negen van de tien gevangenen komen er erger uit dan dat ze erin gingen. Ik wil me juist vrijwillig laten opnemen in een detox-kliniek.’’ De vader van de jongen, die in de zaal zat, bevestigde dat het inmiddels een stuk beter gaat.

De rechter gaf de jongen daarom nog een kans. Eén maand cel wordt omgezet in 60 uur werken, de andere maand wordt voorwaardelijk. Als Antony voor 2014 nog eens de afspraken niet nakomt of de fout in gaat, wordt het dus alsnog een maandje brommen in Haarlem.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.