Grootste werkgever blijft binnenboord

Gerard van Engelen
Alkmaar

Of ze blij zijn? Het feit dat alle wethouders deze persconferentie breed lachend bijwonen spreekt boekdelen. Hier is geschiedenis geschreven. Alkmaar heeft jarenlang diplomatiek geknokt voor behoud van zijn grootste werkgever.

En uiteindelijk gewonnen.

Maar ondanks de blijdschap overheerst de voorzichtigheid met het geven van informatie.

In een persbericht laat de gemeente weten dat er aan alle kanten wordt meegewerkt met het behoud van het MCA, oeps, Noordwest Ziekenhuisgroep: Er wordt 8000 vierkante meter van de Hout (het deel achter het MCA) verkocht omdat er eerst gebouwd moet worden voordat kan worden gesloopt. Als het nieuwe complex er staat zorgt het ziekenhuis ervoor dat er 8000 vierkante meter park voor terugkomt.

Er komen tijdelijke parkeerplaatsen en de gemeente wil garant staan voor een deel van de investering.

Ondanks dat alle wethouders er zitten, voert burgemeester Piet Bruinooge het woord.

Toen in 2011 bekend werd gemaakt dat het ziekenhuis naar Heerhugowaard zou gaan werd daar een taart bezorgd namens het Alkmaarse college. Heeft u...?

,,Nee, nog geen taart uit Heerhugowaard.’’

In het persbericht wordt gesproken over garantstellingen. Over welke bedragen praten we dan?

,,We hebben afgesproken dat we daar nog niks over gaan zeggen. De komende maanden worden allerlei zaken op een rijtje gezet en het is de bedoeling dat de gemeenteraad in september een eerste voorstel krijgt.’’

De gemeente gaat zorgen voor extra parkeerplaatsen tijdens de vernieuwbouw. Wat houdt dat concreet in? Een deel van de Singelgarage voor het MCA?

,,Ook daar kunnen we nu nog niets over zeggen. Het komende half jaar gaan we daar plannen voor maken. Het is natuurlijk wel belangrijk want, om het oneerbiedig te zeggen, tijdens de verbouwing moet de winkel wel open blijven.’’

Heerhugowaard bood indertijd aan een geboorteloket voor Alkmaar in te richten, zodat Alkmaarders toch hun stad als geboorteplaats konden opgeven. Gaat dat andersom voor Heerhugowaard ook gebeuren?

,,Euhhhh... Nee!’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.