Emoties bij ’Swim’ tegen ALS in Schagen: opbrengst bijna 17.000 euro

Irene Bunel
Schagen

In de Schager recreatiehaven is zondagmiddag bijna 17.000 euro opgehaald voor Stichting ALS. Deze opbrengst werd behaald tijdens ’A Local Swim Schagen’. Daaraan hebben 73 mini’s (tussen de zeven en negen jaar) met begeleiders en oudere kinderen meegedaan.

De twee drijvende krachten achter dit initiatief, Nathalie Raadgers en Marjolein Deutekom, overhandigden een cheque met het bedrag aan Linda Slaghuis. Zij was aanwezig namens de stichting die strijdt tegen de ernstige spierziekte.

Voor de drie vrouwen was dat een emotioneel moment. Toen ze in september met het plan kwamen om het evenement naar Schagen te halen, hadden ze nooit verwacht dat het zo’n groot succes zou worden.

Sprakeloos

Raadgers, die haar moeder aan ALS verloor, was na afloop daarom sprakeloos: ,,Alles klopte ook vandaag: het weer, de ambiance, het liep allemaal op rolletjes.’’

Slaghuis legde uit waarom ook zij emotioneel werd. ,,Hier putten patiënten en hun families heel veel kracht uit. Dit geld gaat naar onderzoekers die keihard werken om de oplossing te vinden. Dat is heel bijzonder en mooi.’’

De kinderen tussen de tien en veertien jaar zwommen 650 meter in de haven van Schagen. Op de eindstreep stonden vele toeschouwers klaar om ze enthousiast binnen te halen, waarbij niet naar de finishtijd werd gekeken.

Acties

De deelnemers was gevraagd ludieke acties op te zetten om zo veel mogelijk geld in te zamelen. De zwemmers met de leukste initiatieven werden in het zonnetje gezet. Zij mogen onder meer een dagje mee met de reddingsbrigade, die de ’Swim’ in goede banen leidde.

De 11-jarige Roos van Es wist individueel het hoogste bedrag binnen te halen. Ze zwom met buurvrouw Esther Veldboer en droeg 1114 euro bij. ,,Ik heb zelfgebakken cakejes verkocht en flessen ingezameld. Esther heeft geholpen door kleding te verkopen. En daarnaast had ik ook losse donateurs’’, vertelde Roos.

Collectebussen

Fin de Wit en Bruin Jong hadden de handen ineengeslagen. Ze zwommen speciaal voor de oma van Bruin, die ALS heeft. Zij hadden onder meer collectebussen geplaatst bij verschillende winkels in Schagen en zijn langs huizen gegaan om spullen te verkopen. Dat leverde een bedrag van 1155 euro op.

,,We zijn zo trots. Ik had dit niet durven dromen’’, aldus Deutekom. ,,Het is zo’n vreselijke ziekte. In Schagen leeft dit, helaas, enorm. Vijf deelnemers hebben een familielid met ALS. Voor ons was het heel belangrijk om kinderen te laten beseffen hoe fijn het is als je gezond bent. Daarom is er in samenwerking met de Aloysiusschool goede voorlichting gegeven.’’

Vervolg

Als het aan Raadgers ligt, krijgt ’A Local Swim Schagen’ volgend jaar een vervolg. ,,Na dit succes gaan we zeker weer een editie organiseren, want dit was gewoon waanzinnig.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.