Meer arbeidsmigranten

© HSPublicity

Het aantal arbeidsmigranten zal binnen vier jaar verder oplopen naar 300.000. Dat is de verwachting van ABU-leden, blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd tijdens een discussiebijeenkomst met CDA- Kamerlid Ger Koopmans over de uitkomsten van de Tweede Kamercommissie LURA (Lessen Uit Recente Arbeidsmigratie).

De overgrote meerderheid van de buitenlandse werknemers heeft de Poolse nationaliteit (79 procent). In 2010 was dat 91 procent. Tsjechen, Letten en Slowaken nemen steeds meer de plaats van de Poolse werknemers in. Binnen de metaalsector en voedingsindustrie wordt de grootste toename verwacht in de vraag naar buitenlands personeel.

De gemiddelde verblijfsduur, inclusief onderbrekingen door terugkeer naar het thuisland, van de arbeidsmigranten is veertien maanden. Dat is een opvallende stijging ten opzichte van 2010, toen bedroeg de gemiddelde verblijfsduur negen maanden.

Het huisvesten in eigen beheer op grootschalige complexen nam vorig jaar enorm toe in populariteit. Opmerkelijk is dat in 2011 andere huisvestingsvormen, zoals reguliere woningen, chalets en woonunits populairder werden. De populairste streken om te werken en tijdelijk te verblijven zijn de Duin- en Bollenstreek en Aalsmeer en omstreken. Daarnaast is het aantal gehuisveste buitenlandse werknemers in de regio’s Westland, Noord- en Midden-Limburg flink toegenomen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.