Doek valt voor Bennewerf op Marken

Maquette van de Bennewerf.

Redactie Waterland
Marken

Het doek gaat vallen voor het woningbouwplan Bennewerf op Marken. De grote meerderheid van de Waterlandse gemeenteraad stemt volgende week voor een motie van WaterlandNatuurlijk om definitief de stekker te trekken uit dat project, waarover al vijftien jaar wordt gepraat en dat zeer omstreden is.

Die motie werd een paar weken geleden al ingediend, maar ze werd aangehouden omdat het college van b en w eerst onderzoek wilde laten doen naar de juridische gevolgen van het stoppen van het project.

De angst was dat er financiële claims zouden komen van projectontwikkelaars en/of woningcorporaties met wie in het verleden afspraken zijn gemaakt over het bouwplan. Uit het onderzoek door twee advocaten bleek echter dat de gemeente in het geheel niet bang hoeft te zijn voor dergelijke schadeclaims.Voor sommige raadsleden was dat de geruststelling die ze nodig hadden om voor de motie van WaterlandNatuurlijk te stemmen, zo bleek donderdagavond tijdens een raadsvergadering.Maar de belangrijkste steun voor de motie komt van de VVD, die in het verleden altijd voor de Bennewerf is geweest. Dat zij nu tegen is, komt doordat het college nieuwe eisen heeft gesteld aan het aantal sociale woningen dat in het plan moet worden opgenomen. Dat was altijd 30 procent en is nu 40 procent. Te veel, vinden de liberalen. Komende donderdag wordt gestemd over de motie. WaterlandNatuurlijk, VVD, GroenLinks, D66 en PvdA stemmen ervoor, samen goed voor elf van de zeventien raadszetels.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.