Onderzoek naar brand waterpijpcafé Zaandam

Joëlla Angenentj.angenent@hollandmediacombinatie.nl
Zaandam

De forensische opsporingsdienst van de politie was dinsdag een groot deel van de dag op zoek naar sporen in de Pasha Lounge in Zaandam. Het waterpijpcafé aan de Damstraat brandde in de vroege ochtend compleet af. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Rond 4 uur ’s nachts ontstond het vuur, dat voor heel veel rookontwikkeling zorgde. Het café was toen dicht. ,,Omdat het pand middenin het stadscentrum staat en er veel kans was dat het vuur zou overslaan, zijn we meteen met groot materieel uitgerukt’’, vertelt hoofdofficier André Siebeling van de brandweer. ,,Vervolgens hebben we enkele omwonenden uit hun woningen gehaald vanwege de rookontwikkeling. Eén van hen moest naar het ziekenhuis vanwege het te veel inademen van rook.’’

Schade

Het lukte de brandweer om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de panden ernaast. Wel werden de deuren van schoenenwinkel Taft en boekwinkel Bruna geforceerd om dit te controleren. Beide winkels waren, ondanks de schade aan de deur, gewoon open gisteren.

,,Ons alarm ging af toen de brandweer de deur open brak, dus toen is onze vestigingsmanager meteen naar de winkel gekomen. Gelukkig is er verder alleen roetschade. We hebben echt geluk gehad, er is hier veel brandbaar materiaal natuurlijk’’, vertelt een medewerker van de Bruna. Om de stank van de rook tegen te gaan staan er apparaten die een dennengeur afgeven in de winkel. ,,Die dingen schijnen ’teledeo’s’ te heten. We hebben ze zeker nodig want de brandgeur is ontzettend sterk.’’

Vanwege de roetschade in de aangrenzende panden schakelde de brandweer rond half zes ’s ochtends stichting Salvage in. Zij vingen de mensen op die uit hun woning moesten en gaven advies over afwikkeling van de schade.

Een klein gedeelte van de Damstraat voor de Pasha Lounge was donderdag afgezet door de politie. Een team van de technische recherche was al snel aanwezig om het pand te doorzoeken op sporen van brandstichting. Zij waren ongeveer tot 15 uur bezig met onderzoek. Tot nu toe is nog niet bekend of de brand is aangestoken of dat het om een ongeluk gaat. Dat moet verder onderzoek en analyse uitwijzen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.