Schaamte

Portret Theo Brinkman© HDC Media/Ruud Sep

Theo Brinkman

Voor de mensen die roepen dat amateurclubs niets in het bekertoernooi hebben te zoeken, is één wedstrijd verplichte kost. Die ene wedstrijd rechtvaardigt voor altijd de deelname van amateurclubs aan het toernooi.

Het is maart 1975, AZ is een subtopper in de eredivisie en is in vorm. Het heeft Ajax met 3-0 verslagen, veegt Telstar van het veld (8-1) en overklast begin maart FC Utrecht met 5-0. Enkele dagen daarna komt amateurclub IJsselmeervogels op bezoek. Kwartfinale KNVB beker.

Aftrap: donderdagmiddag 16 uur. Het onmogelijke gebeurt die middag. Jan Vedder maakt er na ruim twintig minuten 0-1 van en niet lang daarna wordt het door Jaan de Graaf zelfs 0-2. De amateurs weten niet wat ze meemaken, al denken ze totaal niet aan een stunt. ,,In de rust staken veel spelers een sigaretje op’’, vertelde Jaan de Graaf later. ,,We zouden toch wel verliezen, dachten we. Maar een afgang zou het in elk geval niet meer worden.’’

AZ komt na rust terug tot 2-2, maar kan niet winnen en verliest de strafschoppenserie. Wat rest is schaamte. ,,En respect voor IJsselmeervogels’’, zei trainer Joop Brand later. ,,Dat vocht voor elke meter en werd beloond.’’

Respect is er ruim 40 jaar later ook voor HHC, dat de schade beperkt houdt tot 1-0. Ja, amateurs hebben zeker wel wat te zoeken in het bekertoernooi.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen