Opmeer wil voorrang eigen bewoners

Coen van der Luytgaarden
Opmeer

In navolging van buurgemeente  Koggenland klinkt ook in Opmeer de roep om eigen bewoners voorrang te geven bij woningtoewijzing.

Oppositiepartij CDA kwam ermee op de proppen maar vanuit de coalitie klonken soortgelijke geluiden. Zo bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering bij de behandeling van het raadsprogramma 2014-2018.

CDA-raadslid Richard op ’t Veld verwees naar Koggenland dat wil onderzoeken of het mogelijk is eigen bewoners voorrang te verlenen.

,,Opmeer zou zich op dat punt aan moeten sluiten bij Koggenland want ook hier hebben we te maken met burgers die economisch aan Opmeer gebonden zijn. Die zou je dan voorrang kunnen verlenen. Of op z’n minst moeten onderzoeken of daar mogelijkheden toe zijn.’’ Barry Bierman (VVD) vond dat geen slecht idee: ,,Als die mogelijkheid zich voordoet, lijkt het mij zinvol dat het college met een voorstel komt.’’

Het gisteravond gepresenteerde raadsprogramma leidde tot een opvallende toenadering tussen coalitie (PvdA, GB en VVD) en oppositie (DSV en CDA). De christendemocraten claimden dat er veel programmapunten waren overgenomen uit hun verkiezingsprogramma maar verder was de toon van beide kanten opvallend mild. Volgens Mario Appelman (DSV) is dat te danken aan gevoerde overleg. Appelman: ,,Ik voelde mij een beetje adviseur van deze coalitie en heb veel punten uit ons programma er ook in teruggevonden.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen