Organisaties maken vuist tegen ladingdiefstal

Ron Amesz
zoetermeer

Verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO slaan de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. Dat maakten het Verbond van Verzekeraars en de ondernemersorganisaties vrijdag bekend.

In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen in Zoetermeer de zogenoemde Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen. Dat doen ze onder meer met een speciale website.

De schade door ladingdiefstal ligt volgens de organisaties op circa 350 miljoen euro per jaar. Het aantal aangiften van ladingdiefstal, waaronder ook pogingen tot diefstal, steeg vorig jaar naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het landelijk politieteam transportcriminaliteit. Daarbovenop komen nog de aangiften van diefstal in het buitenland.

Het grootste deel van de diefstallen wordt gepleegd door ’zeilsnijders’: criminelen die het afdekzeil kapotsnijden waardoor ze de lading kunnen zien en wegroven als die waardevol is. Het gemiddelde schadebedrag bij een ladingdiefstal is 100.000 euro. Daar komt dan de bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven nog bij.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.