Dorpje voor een dag een koninklijk fort

Dorpje voor een dag een koninklijk fort. Foto Fotostudio/Wim Egas

Coen Polack
De Rijp

Hoe herken je een agent in burger? Nou, die ziet er tussen alle Oranjefans op Koningsdag uit als een inbreker of voetbalhooligan. De ’stillen’ zijn zaterdag met busladingen in De Rijp gedropt. Daarmee zijn ze slechts één onderdeel van een complexe hiërarchie van veiligheidsbeambten die elke beweging in het dorp scherp in de gaten houden.

Honderden vrijwilligers die mensen de weg wijzen. Tijdelijke camera’s op alle belangrijke punten. Politieagenten die lachend, maar ondubbelzinnig meedelen wat wel en niet mag. Spierbundels in strakke pakken die ingehuurd zijn voor de serieuze persoonsbeveiliging. En dan de agenten-in-burger die met een onopvallend wit oordopje door de menigte waden, op zoek naar verdachte situaties. Dit alles gebeurt onder het wakend oog van een politiehelikopter die de hele ochtend boven De Rijp cirkelt.

En dat is dan slechts het zichtbare deel van de beveiliging. Vóór de komst van de Oranjefans hebben duikers de sloten al afgezocht naar explosieven. Alle attributen van de folkloristische deelnemers aan Koningsdag moesten een dag van tevoren in de kerk worden ingeleverd, en werden daar aan een uitgebreide bomcontrole onderworpen.

Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht en is de Koningsdag in De Rijp ’vlekkeloos verlopen’. Wat voor de hordes beveiligers dan nog rest is het in goede banen leiden van de bezoekersstroom. De toegangswegen naar de dropskern worden één voor één afgesloten als de bezoekersquota gehaald zijn. Op de Meelzak is nog wel plek.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.