Wandelen en zingen met Sweelinck in Amsterdam

Ron Amesz

Dit is het jaar van Jan Pieterszoon Sweelinck. Dat wil zeggen: Neerlands grootste componist werd 450 jaar geleden geboren en dat wordt nu gevierd. Het Gesualdo Consort Amsterdam doet dat met een reeks concerten en activiteiten die zijn gewijd aan Sweelinck. Zo is er in samenwerking met Gilde Amsterdam De Sweelinck Stadswandeling te maken.

Een gids neemt wandelaars mee door het Amsterdam van rond 1600, een roerige tijd waarin de stad uitgroeide van een geïsoleerde kleine middeleeuwse stad tot het centrum van de wereld. De tocht voert langst zijn huis in de Koestraat en de Oude Kerk waar hij werkte en werd begraven en laat zien wat Sweelinck moet hebben gezien. Hij gold in zijn tijd als de 'Orpheus aan de Amstel'. Zijn composities, virtuoze orgelspel en vocale werken waren in zijn tijd al beroemd en trokken veel toehoorders en leerlingen. Zijn invloed op de ontwikkeling van orgel- en klavecimbelmuziek reikte zelfs via zijn leerlingen tot Johann Sebastian Bach. Maandag 15 oktober geeft het Gesualdo Consort een Sweelinck concert in het Concertgebouw met werken van Sweelinck, Obrecht, Schuyt, Lassus en Reincken. Organist Bernard Winsemius bespeelt het Sweelinckorgel.

Info: www.concertgebouw.nl. Rechtstreekse uitzending op Radio 4. Opgeven voor de wandeling: 020-6251390 (t/m april; duur: 2 uur; prijs: € 10,-; aanvang 11 en 14 uur):

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.