AZ kan Benfica slechts helft partij geven

foto ANP

Internetredactie
Alkmaar

AZ heeft donderdagavond voor eigen publiek het einde van een mooi Europees avontuur in zicht gekregen. Het elftal van trainer Dick Advocaat verloor het eerste duel in de kwartfinale van de Europa League van Benfica (0-1). Dat belooft weinig goeds voor de return van volgende week in het fraaie Estadio da Luz van Lissabon.

Na een serie van toen Europese duels zonder nederlaag kon AZ het Benfica alleen voor rust lastig maken. De laatst overgebleven Nederlandse club in de toernooien van de UEFA koos toen brutaal de aanval. De koploper van de Portugese competitie ontsnapte in de openingsfase zelfs even toen Aron Johannsson alleen voor doelman Artur verscheen. De spits van de thuisclub steekt de laatste weken niet in zijn beste vorm, zo bewees hij met een slap schot.

AZ werd in de eerste helft vooral gevaarlijk als beide vleugelspitsen in balbezit kwamen. Roy Beerens gunde niet alleen Johannsson een fraaie mogelijkheid. Hij schoot zelf ook een keer rakelings voorlangs. Berghuis stuitte voor rust tot twee keer toe op de uitstekende keeper van Benfica.

De landstitel geniet ook dit seizoen alle prioriteit bij Benfica. Toch startte het elftal van de opgewonden trainer Jorge Jesus met sterren als Oscar Cardozo, Luisao en Nicolas Gaitan. Filip Djuricic en Miralem Sulejmani, vorig seizoen actief voor sc Heerenveen en Ajax, zaten de hele wedstrijd op de bank. Tijdens competitiewedstrijden is er voor hen regelmatig alleen plaats op de tribune, zo breed is de selectie van de verliezend finalist van de vorige editie van de Europa League.

Benfica startte afwachtend en straalde uit dat het er op vertrouwde dat het over twee duels toch wel goed zou komen. Na rust schakelden de Portugezen even een versnelling of twee hoger en dat leverde meteen een doelpunt op. Eduardo Salvio schoot in de 47e minuut prachtig raak. Na die openingstreffer was AZ geen schim meer van de ploeg die voor rust vermaakte met fris aanvalspel. Benfica kwam geen moment meer in de problemen en mocht zich alleen kwalijk nemen dat het niet verder afstand nam.

Bekijk het fotoalbum van de wedstrijd hier.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen