Regiopeil: 15 procent verandert van dokter als het om M/V gaat

Rien Floris
Amsterdam

Patiënten vinden in overgrote meerderheid de kwaliteit van de huisarts en de band met hun dokter belangrijker dan het geslacht.

Bij 15 procent van de patiënten is echter de voorkeur voor een man of vrouw als huisarts reden om van praktijk te veranderen.

Dat blijkt uit een enquête naar huisartsenkeuze die we lieten doen door Regiopeil, het lezerspanel van deze krant. Daar deden 2264 mensen aan mee. Van hen heeft bijna een derde een man als huisarts, bijna een derde een vrouw en de rest gaat naar een groepspraktijk.

Vooral vrouwen hebben vaker een voorkeur voor een vrouwelijke huisarts (16 procent). Vaak gaat dat om heel specifieke vrouwenzaken. ,,Voor bijvoorbeeld een uitstrijkje baarmoederhals, heb ik liever een vrouw, verder maakt het me niet uit’’, reageert een respondent.

Bij de mannen ligt die voorkeur voor de eigen sekse lager; 8 procent wil graag een man in de spreekkamer. ,,Als je over 'mannendingen' praat, dan heb ik gewoon liever een man tegenover me omdat wat je vertelt voor een man herkenbaarder is dan voor een vrouw.’’

De meeste patiënten laten zich bij hun huisartsenkeuze leiden door kwaliteit (63 procent) en vertrouwensband (18 procent). „Het belangrijkste is dat ik merk dat mijn huisarts naar mij luistert en mij begrijpt”, reageert een deelnemer.

Ruim een derde van de respondenten heeft te maken met groepspraktijken. Daar geven veel mensen aan dat ze graag dezelfde arts treffen bij een afspraak. ,,Door de steeds wisselende (aankomend) huisartsen in een groepspraktijk is het lastig om een vertrouwensband op te bouwen en te onderhouden’’, vindt een deelnemer. Bij de groepspraktijk kiezen patiënten soms ook bewust op geslacht. „Ik houd er rekening mee dat ik een afspraak maak op het moment dat de vrouwelijke huisarts aanwezig is”, aldus een van de deelnemers. Een ander: „Bij de vaste arts die ik heb, werkt één dag per week een vrouwelijke arts. Meestal spreek ik met haar af.” Al lukt dat in andere praktijken niet: „Helaas mogen wij de huisarts niet zelf kiezen maar worden ze per wijk aangewezen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.