Waarschuwing voor verpleegkundige die rol speelde in zorgdrama

Nancy Ubert
Amsterdam

De verpleegkundige die verantwoordelijk was voor de 81-jarige suikerpatiënte die twee dagen lang onder de bank bekneld lag en daarna overleed in het ziekenhuis, is er met een waarschuwing vanaf gekomen.

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam wil de schuld niet in de schoenen van de verpleegster schuiven, al heeft zij wel wat steken laten vallen. Vooral de (inmiddels niet meer bestaande) thuiszorgorganisatie Fundumzorg heeft gefaald, zo luidt het oordeel van het tuchtcollege.

Met een extreem hoge bloedsuikerwaarde, diverse doorligplekken en een afstervende voet, werd de bejaarde vrouw in december 2012 zwaar onderkoeld door de politie bevrijd nadat ze twee dagen lang bekneld had gelegen. Terwijl zij, toen ze vast kwam te zitten, de alarmknop om haar nek nog had ingedrukt met de woorden: ’Help, ik zit klem onder de bank’. Dat ze zo aan haar lot is overgelaten, heeft de vrouw uiteindelijk het leven gekost.

De inspectie voor de gezondheidszorg diende daarom een aantal klachten tegen de verpleegkundige in. Het meest ernstige verwijt, dat ze als eerstverantwoordelijke verpleegkundige (evv’er) niet adequaat op de alarmoproep heeft gereageerd, heeft het tuchtcollege niet overgenomen. Het stelt vast dat de verpleegkundige in ,,de gebrekkige organisatie’’ aan haar lot is overgelaten. Dat zij als enige hulpverlener door de inspectie is aangeklaagd, is ook niet eerlijk, zo oordeelt het tuchtcollege.

Aan de andere kant mag de evv’er zich ook niet verschuilen achter de falende zorgorganisatie. ,,Een verpleegkundige houdt onder alle omstandigheden ook haar eigen verantwoordelijkheid voor het verlenen van goede zorg’’, zo staat te lezen in de uitspraak. Ze had de organisatie waarvoor ze werkte een spiegel moeten voor houden. Bovendien heeft de evv’er zich onvoldoende verdiept in de situatie van de patiënte. Al was er door de zorgorganisatie geen dossier met medische geschiedenis en dergelijke aangelegd, dan nog had ze als evv’er de plicht om op te zoeken waarom de patiënte nu precies zorg nodig had. Vervolgens heeft ze geen zorgplan bijgehouden. Hiervoor heeft ze die waarschuwing gekregen.

Zowel de inspectie als de verpleegkundige kunnen nog beroep aantekenen tegen deze beslissing.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.