Polen in Nederland tevreden over woonsituatie

© HSPublicity

De Nederlandse tuinbouw maakt veel gebruik van arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa, met name uit Polen. Ondanks het gebrek aan privacy geeft de meerderheid van de migranten aan tevreden of zeer tevreden te zijn met hun woonsituatie.

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met Nicis Institute – ‘het kennisinstituut voor en door steden in Nederland’ – naar de leefsituatie en de arbeidsmarktpositie van Poolse arbeidsmigranten in de gemeenten Westland, Hillegom en Katwijk.

De meeste Poolse arbeidsmigranten zijn werkzaam via een uitzendbureau of hebben een tijdelijk contract. De arbeidsmigranten zijn vaak hoogopgeleid, maar doen hier meestal laaggeschoold werk. De meesten verdienen hooguit acht euro per uur (Westland) of 1.000, hooguit 1.500 euro per maand (Hillegom, Katwijk). Er is onder hen zelfs een substantieel deel dat minder dan het minimumloon verdient. Bij veel respondenten zijn de kosten voor kost en inwoning namelijk van het loon ingehouden. Dat gebeurt door het uitzendbureau die de hotelkosten op deze wijze al verrekent.

Een kleine minderheid van de respondenten in Westland, Hillegom en Katwijk heeft een eigen woning. De overigen wonen in zogenoemde Polenhotels, op een gedeelde kamer, in stacaravans of op campings. De meerderheid van de respondenten deelt de slaapkamer met een of meer anderen (geen partner). Ondanks het gebrek aan privacy is de meerderheid van de migranten tevreden of zeer tevreden met de woonsituatie.

De helft van de arbeidsmigranten in Westland en een kwart van de arbeidsmigranten in Hillegom en Katwijk wil slechts kort, hooguit een of twee jaar, in Nederland blijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.