Verloren middag in Breda

breda

Voor de derde keer op rij heeft AZ vertraging opgelopen bij de start van de eredivisie. Al was de 1-1 tegen NAC zondag wel een punt meer waard dan ze de afgelopen jaren in Alkmaar gewend waren.

Het was ook de derde keer in de laatste vijf jaar dat AZ en NAC samen hun competitie openden. De voorgaande malen ging AZ na de ouverture nog onderweg naar eerst een tweede plaats en later zelfs het landskampioenschap. Maar wie die tijden terug wil laten keren zal een boek moeten pakken of een dvd opzetten. Want in het seizoen na de ontmanteling van de voormalige eigenaar en voorzitter Dirk Scheringa kan bij AZ wat ooit kon niet meer. En moet zelfs een club met de vierde of vijfde begroting van Nederland op de kleintjes letten.

Met als gevolg dat Gertjan Verbeek zondag een competitie van hopen en bidden is begonnen. Wéér in Breda waar de trainer van AZ een ploeg die zich in Göteborg, in Europees verband, van zijn slechtste kant had laten zien met de gevolgen confronteerde. Simon Poulsen, Héctor Moreno en Brett Holman keerden terug in de basis en daarmee waren op Stijn Schaars na de WK-gangers weer thuis. Het ging ten koste van Ragnar Klavan, Kew Jaliens en Nick van der Velden. Maar het was duidelijk dat het trio dat de routine in het gezelschap groentjes weer aanvult nog moet worden bijgepraat over de afspraken die onder Verbeek gelden. Dat was ook ingecalculeerd door de trainer die verwacht zes tot zeven wedstrijden nodig te hebben voor iedereen begrijpt wat hij bedoelt. Tegen die tijd weet hij bovendien definitief welk materiaal beschikbaar is. Waarbij Verbeek al heeft geaccepteerd dat echte versterking in het huidige klimaat van houtjes bijten een nagenoeg onhaalbaar ideaal zal zijn. Zelfs als straks na Mounir el Hamdaoui ook Moussa Dembele zijn gewenste transfer kan doorzetten. De trainer die dacht op dat moment zijn wensenlijstje aan te kunnen spreken kreeg te horen dat eerst ook de Argentijnse doelman Sergio Romero nog verkocht dient te worden om nieuwe aanvoer financieel mogelijk te maken.

En dus dient Verbeek, die daar ogenschijnlijk verder geen punt van maakt, zich te houden bij de actualiteit. Die leerde hem dat AZ met name door de terugkeer van Holman aanvallend minder minimaal oogt. De Australiër onderstreepte dat door bij alle, spaarzame, mogelijkheden betrokken te zijn. En hij poeierde de bal ook nog eens op de lat. Maar te vaak hing het positiespel van toeval aan elkaar vast. Omdat spelers in dezelfde kleur onderling niet begrepen wat precies de bedoeling was. AZ kwam ermee weg. Want ook NAC, waar de van AZ overgenomen Kees Luijckx zijn competitiedebuut niet mocht afmaken, heeft het beste in zichzelf nog niet naar boven gehaald. De stormloop waarmee de tweede helft begon verstomde direct toen Erik Falkenburg aan de andere kant ineens de bal voor zijn voeten vond (0-1). Maarten Martens liet de definitieve beslissing na.

Het was weer zo'n situatie waar een echte spits zijn waarde voor AZ zou hebben bewezen. Zo'n garantie voor doelpunten, zoals Matthew Amoah normaal gesproken is voor NAC. Eén keer stond hij zondag op de plaats die alleen een afmaker weet te vinden. Maar zijn intikker veranderde voor twee partijen op slag de sfeer op een niettemin verloren middag.

RUUD RAMLER

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen