’Dierenmishandeling bij buffelmozarella’

Internetredactie
AMSTERDAM

Bij buffelboerderijen in de regio Campania (Zuid-Italië) komt schokkend dierenleed voor. Vooral de behandeling van de mannelijke kalveren is vreselijk, zegt woensdag dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters na onderzoek. De buffelmelk wordt gebruikt voor de productie van mozarella.

De dierenmishandeling begint al na de geboorte van de kalveren. Omdat de buffels voornamelijk gebruikt worden voor de melkproductie en het buffelvlees nauwelijks gegeten wordt, zijn de stierenkalveren een ongewenst bijproduct.

Buffelmozarella ligt in de schappen van bijna alle supermarktketens. De prijs is vaak het dubbele van de koemelkmozarella. Vier Voeters heeft richtlijnen opgesteld en de supers gevraagd om bij de inkoop te kijken of de buffelboerderijen rekening hebben gehouden met die regels.

Deze richtlijnen eisen onder meer het stoppen van het brute doden van stierkalveren, goede zorg en medische behandeling, schoon drinkwater en reguliere controle van de buffelboerderijen. Op veel boerderijen staan veel dieren op een klein oppervlak en weidegang is niet mogelijk. Vaak staan de buffels in hun eigen uitwerpselen en hebben ze onbehandelde wonden, zegt Vier Voeters.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.