Restaurant De Vijfde Smaak wordt ’Kathmandu Kitchen’

Januari 2017, Pjotr Rentinck geeft de sleutels aan Nishan Sapkota (rechts).© Archieffoto Dirk Jongejans

Ronald Massaut
Koog aan de Zaan

Wie nog wil genieten van de bijzondere gerechten van chef-kok Pjotr Rentinck, als recept bewaard gebleven in restaurant De Vijfde Smaak, moet haast maken. De traditie en eetcultuur van weleer gaat helemaal verdwijnen om plaats te maken voor Nepalese en Indiase gerechten in het ’nieuwe’ restaurant Kathmandu Kitchen.

Nog geen zes maanden na overname van De Vijfde Smaak door de familie Sapkota gaat het roer helemaal om in het restaurant in de vroegere Waakzaamheid. Waar bij de jaarwisseling nog bij hoog en bij laag werd ontkend dat de Vijfde Smaak het Zaanse filiaal van het Amsterdamse restaurant Kathmandu Kitchen zou worden, gaat dit medio juli toch gebeuren.

Die verandering is een natuurlijk proces geweest, stelt Nishan Sapkota. ,,De Vijfde Smaak had al enkele niet-westerse gerechten op het menu. Die hebben wij al snel vervangen door Nepalese en Indiase gerechten. Het is een traditie, dat de kaart bij De Vijfde Smaak elk seizoen verandert. Gedurende de voorbije maanden hebben we de gasten al nieuwe gerechten uit de Nepalese en Indiase keuken laten proeven. Zij waren vaak onder de indruk van de verfijnde smaak en vonden het eigenlijk lekkerder dan de traditionele oude gerechten van De Vijfde Smaak. Daarom hebben we nu besloten om de gehele kaart Indiaas en Nepalees te maken. Dan moet je ook de naam veranderen, want dan is de binding met het gedachtegoed van De Vijfde Smaak weg. Zo gaan we het doen.’’

Menukaart

Vanaf 16 juli verandert de naam in Kathmandu Kitchen, naar het moederbedrijf in Amsterdam. Daar prijken meer dan 130 verschillende gerechten op de menukaart afkomstig uit de Nepalese en Indiase keuken. Dat betekent veel kip- en visproducten (vooral grote garnalen) die traditioneel worden bereid. Ook veel aanbod van vegetarische gerechten op basis van linzen en kikkererwten. De prijzen liggen gemiddeld lager dan voorheen.

Bij de start van de ’Zaanse’ Kathmandu Kitchen op dinsdag 18 juli is er een gratis proeverij. Vanaf 19 juli kunnen gasten twee weken lang kennismaken met de nieuwe keuken in de vorm van een speciaal lunch- en dineraanbod met meerdere gangen naar keuze.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.