Groep gelovigen redt Schager bedevaartsoord

Kitta en Harry Hogervorst uit Schagen. Zij zijn twee van de 22 nieuw vrijwilligers die zich gaan ontfermen over het Mariakapelletje.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
Schagen

Het Mariakapelletje aan de Keins blijft open. Een noodkreet van pastoor Eduard Moltzer van de Schager Christoforusparochie voor vrijwilligers heeft succes. In de bezinningsruimte langs de Westfriese Omringdijk worden jaarlijks zo’n 35.000 kaarsen opgestoken.

’Het bekendste onbekende bedevaartsoord van Nederland’. Zo kan de ’Keins’ worden genoemd. Elke dag houden er voorbijgangers stil. Vooral in tijden van nationaal verdriet vinden honderden mensen er stilletjes steun. In de week na ramp met de MH17 bezochten zelfs drieduizend mensen de troostrijke plek.

De beschikbaarheid van het kapelletje dreigde in gevaar te komen. Het zag er naar uit dat de plaats van Heleen Hamers niet zou worden ingenomen. Wegens verhuizing stopt zij. Zondag is haar laatste dag.

Waterput

Hameres woont er naast en heeft zich twaalf jaar ontfermd over kapel, waterput en omringend terreintje. Heleen Hamers nam de werkzaamheden over die haar overleden buurvrouw Gré Praat-Smit ruim veertig jaar had verricht.

Een oproep in parochieblad De Hoeksteen leverde amper reacties op. Pas een noodkreet van pastoor Moltzer vanaf de kansel opende de ogen van parochianen. Vorig weekeind schetste hij in zijn preek tweemaal, zaterdagavond en zondagmorgen, de ernst van de situatie.

Toerbeurt

De zorgen in de pastorie waren groot. Parochiecoördinator Lies de Vries: „In uiterste nood zouden alle leden van het parochiebestuur de handen uit de mouwen steken. Voor langere termijn zou dat geen oplossing zijn. Een flinke groep vrijwilligers moet beschikbaar zijn. Per toerbeurt, zij moeten immers van verder weg komen.”

De alarmerende oproep van pastoor Moltzer had zijn uitwerking. Een informatiebijeenkomst in de pastorie deze week bracht bijna dertig geïnteresseerden op de been.

Proef

„Tot onze verbazing”, zegt Lies de Vries. „En verrassing.” Uiteindelijk gaven 22 vrijwilligers zich op. Per toerbeurt gaan zij vanaf komende maandag aan de slag. De Vries: „Op proef, voor twee maanden. Eind juni zien we hoe verder. We zijn nu heel blij.”

Twee van de 22 vrijwilligers zijn Harry en Kitta Hogervorst-Rus. Zij zeggen: „Het Mariakapelletje mag niet verloren gaan. Het is een bijzondere plek. Voor bezinning, om te bidden. Een kleinzoon is er zelfs gedoopt, nadat onze schoondochter er veel steun had gevonden in een moeilijke tijd.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.