Roestige brug aangekomen na transport

Pascal van Dongen
hoofddorp

Het eerste deel van de stalen fietsbrug over de A4 is gisternacht vanuit België naar Hoofddorp gebracht. De fietsbrug komt in het verlengde van de Geniedijk te liggen bij Hoofddorp.

Het brugdeel van 31 meter lang, 7 meter breed en 70 ton zwaar is afkomstig uit Weelde. De brug werd over de weg vervoerd met een zogenaamde ‘transport dolly combinatie’ van meer dan 40 meter lang. Om 21.00 uur donderdag begon de rit in België. Een aantal objecten zoals een muur, een aantal bomen, verkeerszuilen, verkeersborden en lantaarnpalen moest wijken voor de brug. Om 04.00 uur ’s nachts kon het brugdeel op het werkterrein langs de A4 worden neergelegd.

De fietsbrug is een van de onderdelen van het project N201 en de nieuwe aansluiting op rijksweg A4. De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat werken hierbij nauw samen. De fietsbrug wordt uiteindelijk 300 meter lang en ligt in het verlengde van de Geniedijk. Hij zal opvallen door zijn bijzondere uiterlijk. De brug is namelijk gemaakt van weervast staal, ook wel Cortenstaal genoemd en heeft een roestig uiterlijk. De roest vormt een ondoordringbare oxidelaag, zodat de brug net als een van de Calatravabruggen daarna niet verder kan oxideren. Totdat dit brugdeel over een paar maanden op zijn uiteindelijke plek wordt gehesen, heeft het de tijd om verder te roesten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.