Evenementenherrie Hembrugterrein aan banden gelegd

Rob Swart
Zaandam

Je moet elkaar in een huiskamer op de Hemkade in Zaandam kunnen verstaan als op het Hembrugterrein een evenement is. Dat is uitgangspunt bij de regels voor evenementen die speciaal voor de Hembrug zijn opgesteld.

Bewoners van de kade werden soms horendol van het lawaai. Vlakbij hun slaapkamerraam stonden de boxen te blazen, zij deden geen oog dicht.

En het volgend weekend was er een autoshow, waarbij voor hun deur getest werd hoe snel een wagen optrok. Het heeft een jaar langer geduurd dan de bedoeling was, maar nu zijn er regels die de overlast moeten begrenzen zodat bewoners weten waar zij aan toe zijn.

De overlast wordt dus niet weggenomen, alleen aan banden gelegd. Per jaar zijn er niet meer dan acht evenementen die overlast veroorzaken.

Drie dagen

Elk evenement mag drie dagen duren. Onder overlastgevend verstaat de gemeente een spektakel waar meer dan 1500 mensen op afkomen en de geluidsbelasting van de woningen meer dan 50 decibel is.

Voor die acht evenementen geldt een maximum geluidsbelasting van de buitengevel van zeventig decibel.

Dat klinkt alsof je aan het stofzuigen bent. Buitenevenementen moeten om elf uur afgelopen zijn en er is een gebied dichtbij de woningen aangewezen dat niet gebruikt mag worden.

Evenwicht

Met de regels hoopt de gemeente een evenwicht te hebben tussen het belang van de bewoners en dat van ondernemers.

De geluidsgrenzen zijn door de gemeente zo gekozen dat onderlinge verstaanbaarheid in huis goed is.

Daarvoor neemt Zaanstad een niveau van vijftig decibel (zoiets als een draaiende vaatwasser) en telt daar twintig decibel bij omdat de muur van een huis dat ongeveer tegenhoudt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.