Huis van Hilde valt buiten prijzen

Bezoekers in het Huis van Hilde© PR Huis van Hilde

Jouri Bakker
Zagreb/Castricum

Archeologiecentrum Huis van Hilde is zaterdag bij de uitreiking van de prestigieuze European Museum of the Year Award in het Kroatische Zagreb buiten de prijzen gevallen.

Museummanager Anouk Veldman kijkt desondanks tevreden terug. „We waren niet voor niets genomineerd.”

De dagen voor de uitreiking staan traditiegetrouw in het teken van de presentaties waarin de musea zich voorstellen. Veldman moest, zoals alle 46 genomineerde musea, het verhaal van het museum aan de hand van één object vertellen. Zij koos voor het half-gereconstrueerde gezicht van het Bronstijdmeisje dat in Hoogkarspel is gevonden.

„Na de eerste dag dacht ik dat we best kans maakten”, vertelt ze. Die indruk werd niet alleen gewekt door de lovende commentaren van het publiek, maar ook door een opmerking van het jurylid dat in aanloop naar het evenement is Castricum was geweest. „Hij raadde het publiek aan om naar Castricum te gaan. Dat werd verder door niemand gezegd, dus eigenlijk is het raar dat we niet gewonnen hebben.”

Veel leuks

Een dag later werden haar verwachtingen getemperd. „Toen kwam er veel leuks voorbij.” De presentatie van de uiteindelijke winnaar, het Musée d’etnographie uit Genève, vond ze er ’niet met kop en schouders bovenuit steken’. „Maar dan kun je toch winnen.”

Met een dagelijkse vlog op Facebook hield Veldman het thuisfront op de hoogte „Ik representeer daar toch bijna honderd vrijwilligers.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.