Wethouder Kuipers overleeft motie van wantrouwen
Wethouder Lolke Kuipers.© Foto Peter van Aalst
Wethoudder Lolke Kuipers (D66) heeft woensdagavond een motie van wantrouwen overleefd.
Volgens Tjitske Biersteker (CU) heeft Kuipers de gemeenteraad geschoffeerd door vragen over een (vermeende) verkoopovereenkomst met Rob Scholte over het oude postkantoor niet te beantwoorden.
Alle aanwezige tien gemeenteraadsleden van de oppositie stemden voor de motie. De coalitieleden (18) van VVD, CDA, Stadspartij, D66 en PvdA stemden tegen.
De oppositie had de extra raadsvergadering aangevraagd om duidelijkheid te krijgen over de verkoopprocedure van het postkantoor. Kuipers bleef bij de verklaring in de raadsinformatiebrief: er is niet met Rob Scholte onderhandeld, er is geen voorlopige verkoopovereenkomst geweest. De wethouder vastgoed vindt dat de kunstenaar naar de rechter moet stappen als hij vindt dat hij een verkoopovereenkomst heeft en niet naar de gemeenteraad. Dat is volgens Rachel Post (Sociaal Lokaal) geen goed advies: ,,De gemeente komt er in juridische procedures vaak niet van goed van af.’’
Wethouder Kuipers haalde zich de toorn van de oppositie op de hals door te stellen dat de gemeenteraadsleden van de oppositie zich ’voor het karretje van Rob Scholte laten spannen’. ,,Zo neerbuigend. Hij kleineert de raad’’, vindt Nel Dol (GroenLinks).
Kuipers was niet bereid die woorden terug te nemen. Zijn uitspraak is volgens hem uitgelokt door de aannames en veronderstellingen van de oppositie over de gang van zaken rond het postkantoor.
Kees Visser (VVD) vroeg zich af wat het probleem is. ,,Het college voert uit wat de gemeenteraad heeft besloten, namelijk dat het postkantoor moet worden verkocht aan de hoogste bieder. Daar is een inschrijvingsprocedure voor gestart. Als de heer Scholte het pand wil kopen, kan hij er op inschrijven.’’
Volgens de oppositie heeft Kuipers het imago van Den Helder geen dienst bewezen door zijn aanpak van de kwestie. Hans Verhoef (D66) en Peter Reenders (Stadspartij) vinden dat de oppositie de hand in eigen boezem moet steken, omdat Den Helder door de motie van wantrouwen weer negatief in het nieuws komt.