Voetpad naar korenmolen De Hoop in ’t Zand na anderhalf jaar strijd

Remco Boogaard (l) en Maikel Oldersma van Ten Brinke Bestratingen plaatsen betonbanden voor het nieuwe voetpad naar molen De Hoop.

Remco Boogaard (l) en Maikel Oldersma van Ten Brinke Bestratingen plaatsen betonbanden voor het nieuwe voetpad naar molen De Hoop.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
’t Zand

Het kostte Stichting Korenmolen ’t Zand anderhalf jaar. Een onzekere periode van mailtjes, telefoontjes en besprekingen. Deze week kon het bestuur aannemer en stratenmaker aan het werk zetten.

Met een beetje geluk liggen vrijdag alle 1815 trottoirtegels op hun plek. Blijdschap bij molen De Hoop. Het oogt als een stukkie van niks. Honderdtien meter. „Lang genoeg om ongerust over te zijn”, zegt secretaris Klaas van Diepen.

4500 bezoekers

Sinds de opening in 2013 trekt de korenmolen aan de Parallelweg jaarlijks zo’n 4500 bezoekers. Alleen al de afgelopen sinterklaasactiviteiten brachten 1600 belangstellenden op de been. Zij moesten het doen zonder voetpad van het viaduct over de N9 naar de molen.

„Gevaarlijk. Het wordt steeds drukker op de Parallelweg. Onze mensen moesten door de berm of langs de rand van de weg. Dat moest anders.” Maar hoe kom je aan 13.000 euro?

Geen geld

Van Diepen: „De gemeente zei geen geld te hebben. En daarom hield Rijkswaterstaat, eigenaar van de grond, steeds de boot af. We legden ons er niet bij neer. De veiligheid van bezoekers was in het geding. Het leek niets te worden, totdat we opnieuw gingen praten met de gemeente. Wethouder Jelle Beemsterboer kwam op de proppen met een gemeentelijke fonds, het Participatiefonds. En toen draaide tot onze verbazing ineens ook Rijkswaterstaat bij.”

Het resultaat van alle moeite mag er zijn. Vijfduizend euro van Schagen, vijfduizend euro van Rijkswaterstaat, schappelijke prijzen van de firma’s Sneekes uit Schagerbrug en Ten Brinke uit Hippolytushoef. Plus bijna duizend euro van De Hoop zelf.

Remco Boogaard en zijn ploeg legden donderdag eerste tegels. Een koud kunstje, deze afronding.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.