Premium

Paarden, hazen en konijnen

Paarden, hazen en konijnen

Uit de tijd dat boerenzoons eropuit werden gestuurd met de stier - ’de bul’ - die op een naburige boerderij voor uitbreiding van de veestapel moest zorgen, stamt het volgende grapje, in sappig West-Fries gebracht door Roel Zweet (73) uit Wognum (rechts op de foto) en Piet Kuin (74).

De 12-jarige Meindert moet van zijn vader met de bul naar de koe van de buren. Daardoor komt hij ’s middags te laat op school. ’Waarom ben je zo laat, Meindert?’, vraagt Meester streng. ’Ik moest met de bul naar de koe van de buren’, zegt Meindert. ’En kon je vader dat niet doen?’, vraagt de dorpsonderwijzer. ’Nee’, reageert Meindert. ’De bul moest het doen’.

Bij Roel en Piet is de West-Friese humor nooit ver weg, maar ook voor talloze andere wetenswaardigheden over hun geboortegrond kun je bij ze aankloppen. Zo somt Roel al snel een aantal historische feiten over zijn geboortedorp Aartswoud op. Dat in 1761 de protestantse kerkleiding besloot tot de oprichting van een stierenfokvereniging, om maar eens iets te noemen.

Piet en Roel zijn ook betrokken bij het Westfries Genootschap, de Museumboerderij en het binnenkort te houden ’WK schapen drijven’ in hun regio, waaraan wordt deelgenomen door dertig verschillende nationaliteiten.

Het duo, al dik tien jaar vrijwilliger van de Stichting Dupla, is trots op de West-Friese wortels, ook al leefden de protestantse voorouders van Roel ooit in een andere wereld dan die van de katholieke Piet. De laatste groeide op in een gezin met vijftien kinderen wat destijds in rooms-katholieke kringen in Andijk niet eens een uitzonderlijk aantal was.

Roel lacht: ,,Konijnen hebben kinderen, hazen hebben geld, zeiden ze vroeger. Maar ondanks de verschillen tussen katholiek en protestant hielpen ze elkaar ook gewoon.’’

’Gemoedelijk volk’, zijn de West-Friezen, volgens Piet. ,,Mensen die weinig woorden nodig hebben om iets duidelijk te maken’’, vult Roel aan. ,,Recht voor z’n raap.’’

Roel en Piet hebben vandaag West-Friesland voor even verlaten. Met het door twee fjordenpaarden getrokken ’huifbed’ van de Stichting Dupla hebben ze in de omgeving van De Mare rondgereden met meervoudig gehandicapte kinderen. Goed voor hun lijf en het zorgt voor vertier. Alleen in de zomermaanden gaat Dupla op tournee in de regio. In de wintermaanden wordt gereden in de Moniquehal in Barsingerhorn, de thuisbasis van de stichting.

,,Dankbaar werk is het’’, zegt Roel. ,,Maar de meeste lof moet naar de begeleiders gaan. Hoe die met die mensen kunnen omgaan...daar heb ik ook na tien jaar nog steeds bewondering voor. Wij hebben eigenlijk alleen verstand van paarden, niet van mensen. Voor mij als veehouder in ruste is het bovendien leuk om nog met beesten om te gaan. Vroeger was dat ook het mooiste aspect van het vak.’’

Het feit dat hijzelf gezonde nazaten op de wereld heeft gezet is voor Piet een belangrijke motivatie. ,,Uit dankbaarheid daarvoor, doe je dit.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen