Werkloosheid Zaanstad als jojo op en neer

Zaandam

De Zaanse arbeidsmarkt lijkt allerminst in rustiger vaarwater gekomen. Na eerst een sterke stijging, gevolgd door een flinke daling over de herfst is het aantal werkzoekenden toch weer ineens gestegen. Over de maand november kwamen er 299 werkzoekenden bij. Daarmee stijgt de teller toch weer naar 6432.

De cijfers zijn wel redelijk in lijn met regionale ontwikkelingen. In alle gemeenten behorend bij het UWV-werkgebied Zaanstreek-Waterland steeg over de laatste maand de werkloosheid. Gemiddeld genomen bedraagt het percentage 7,8 procent. Zaanstad scoort met 9,3 procent flink hoger, ver boven het Noord-Hollands gemiddelde (tevens 7,8 procent).

Het symbolische percentage van 10 procent kwam enkele maanden geleden ook al in zicht, maar de maand daarop verbeterde de arbeidsmarkt en daalde de werkloosheid.Oostzaan zag de werkloosheid maand-op-maand procentueel gezien het sterkst stijgen met 6,6 procent, al blijft de schade voor de gemeente nog beperkt. In Oostzaan zijn 241 mensen werkloos en op zoek naar een baan. Dat is 5,7 procent van de beroepsbevolking. In Wormerland begint de hoogte van de werkloosheid nu ook langzaamaan op te vallen. Inmiddels bedraagt deze 6,6 procent van de beroepsbevolking. Dat staat voor 477 werkzoekenden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen