Winkels Rozengracht keren zich tegen toren

Rob Swart
Zaanstad

Vier winkeliers en een bewoner van de Rozengracht zijn tegen de woontoren die zij voor zich krijgen.

De vijf hebben advocaat Cihan Sesver ingeschakeld in een poging het bouwplan te stoppen. Volgens de advocaat zijn de belangen niet goed afgewogen. Omwonenden en winkeliers zullen permanent hinder hebben van de toren en dat moet het zwaarst wegen, vindt hij.

Supermarkt Ali Baba, Poolse delicatessenwinkel Huzar, toko Gembira en Umsu PC zijn niet meer te zien zodra de toren er staat, zegt Sesver. Voor de winkels zijn impulsaankopen een del van hun omzet en dat deel verliezen zij door onzichtbaar achter de woontoren te komen.

Ook vrezen zij de bouwperiode. Eerder hebben zij daar al mee te maken gehad en toen kon de deur vaak niet open blijven wegens geluidsoverlast en kon koopwaar niet voor de winkel uitgestald worden omdat die onder het stof kwam te zitten.

De winkeliers en de bewoner hebben daarnaast de angst dat zij in een veel winderiger omgeving komen en dat de toren veel licht wegneemt. Tenslotte zijn er ook te weinig parkeerplaatsen, vrezen zij.

De winkels hebben allemaal een lange geschiedenis op de Rozengracht. Ali Baba zit er al sinds 1971 en de huidige eigenaren sinds 1999. Sesver vindt dat de belangen van de winkeliers zwaarder had moeten wegen.

Burgemeester en wethouders hebben middels wijziging van het bestemmingsplan met de bouw van de 54 meter hoge toren ingestemd. De gemeenteraad moet nog beslissen.

De toren komt op de hoek van de Dampadsteeg. Op de begane grond komen winkels, horeca of andere bedrijven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.