Kuieren in het duister

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 38. Lopen is rondkijken, denk je. Maar wandelen kan ook zonder de blik op verre verten. In het Pettemerbos kun je kuieren in het duister. Dan ruik je de nacht. Bij haar tochten door het bos speelt ’gids’ Marleen van der Vliet uit Warmenhuizen zelf de rol van schemerschim. Gekke naam, maar hij dekt precies de lading. ,,Want ik ben er wel en ik ben er niet.’’ Een schemerschimwandeling noemt ze het.

Zonder schemer geen schim. Haar schemerschimwandelingen zijn daarom altijd aan de randen van de nacht. ’s Morgens, bij het krieken van de dag of tegen zonsondergang. Omdat ze een passie heeft voor de duisternis. ,,Want in de nacht worden je zintuigen het beste geprikkeld.’’

Om haar liefde voor het donker te delen, houdt ze haar wandeltochten door het Pettemerbos, in de duinen bij het kustdorp Petten.

We beginnen bij de ingang van het bos, tussen Corfwater 13 en 14 a. Als de groep compleet is, duikt ze zomaar op, uit de duisternis. Gekleed in een zwarte, monnikachtige uitdossing, compleet met kap. In haar hand een olielamp, als baken in de nacht.

Ook haar volgelingen moeten er aan geloven: met een geheimzinnig ritueel doopt ze de wandelaars tot bondgenoten van de duisternis. Zonder dat het een spooktocht wordt, maakt ze de groep al wandelend vertrouwd met de stilte en de geur van de nacht. En ook met de vormen in het donker. Want het voelen aan bomen en het speuren naar beestjes en beesten zijn onmiskenbare onderdelen van de verkenningstocht.

Over schelpenpaden en bosweggetjes gaat het langs de esdoorns, de eiken en de hulststruiken in het duingebied. Groen waar je nu bijna niks van ziet. Maar volg het licht en het komt goed. Want de gids met de lantaarn volgt haar gevoel. En het gevoel is weer de perfecte leidraad, in het donker.

Dan allemaal even stil zijn. In de verte hoor je het ruisen van de zee. En misschien wel een vogel. Of een krakende tak. Zo wordt het tochtje een ervaring voor alle zintuigen. Heeft iedereen wel goed opgelet? Even controleren. Een dennenappel gaat rond, als bosmicrofoon. Wil iedereen op het zandpodium even het leukste geluid dat hij heeft gehoord nadoen?

Op een open plek tussen de bomen, gaan de ogen later toch wagenwijd open. Neem de tijd om naar de sterren te staren. Turen naar de lampjes van de hemel. Wat zullen ze daar verbaasd naar beneden kijken. Verrast door het wonder van het donker. Hoe het haastige volk van overdag door de betovering van de duistenis kan veranderen in nachtelijke kuieraars.

Jan Vriend

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.