Wereldranglijst

Willem Spierdijk

Goed, ik omschrijf een huidige wereldranglijst en u moet raden op welke sport de ranglijst betrekking heeft.

Daar gaan we. Wales staat boven Nederland. Rugby? Fout. Roemenië staat vier plaatsen hoger dan Spanje. Italië staat onder Slowakije. Het lijkt nu te gaan tussen kogelstoten en gewichtheffen. Voor die paar mensen die er nog rekening mee houden dat ik het over voetbal heb: Albanië staat boven Frankrijk.

Al met al ontstaat het beeld van een obscure atletieksport die gedomineerd wordt door Oost-Europese dopinglanden en Wales. Toch betreft het wel degelijk de FIFA wereldranglijst van 6 augustus.

Het toont nog maar eens aan dat de wereldvoetbalbond niet uitblinkt in een realistische kijk op de werkelijkheid. We gaan nog even door: Servië staat lager dan Equatoriaal-Guinea. Inderdaad, Equatoriaal-Guinea, de aardrijkskundige variant van ‘of je worst lust’. Volgens de FIFA is de ploeg van Dušan Tadić en Nemanja Gudelj niet opgewassen tegen Equatoriale vedetten als Igor Engonga en Diosdado Mbele, het wonderkind van Leones Vegetarianos.

Als we de FIFA mogen geloven, is Australië voorbijgestreefd door de Democratische Republiek Congo. Zuid-Korea, in 2002 nog de nummer 4 van de wereld, staat enkele plaatsen onder Kaapverdië. Trinidad staat boven Japan. Tobago ook.

Soms denk ik dat een alfabetische rangschikking de verhoudingen beter weerspiegelt dan de FIFA-ranking. Met Argentinië als huidige lijstaanvoerder en België als nummer 2 gaat het overigens daadwerkelijk die kant op. Zeker als Colombia straks 3e wordt ten koste van Duitsland.

Op één punt geeft de ranglijst wél een goed beeld van de realiteit: San Marino staat nu boven Samoa. Het is nauwelijks een verrassing voor wie de recente nivellering in de Samoaanse competitie heeft kunnen waarnemen. Hopelijk is het een wake-upcall en hoort Samoa op termijn weer gewoon tot de beste 195 landen van de wereld.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen