EU-landen eens over wapenlevering Koerden

Danja Koeleman
brussel

De EU-landen mogen, als ze dat willen, wapens gaan leveren aan de Koerden in Noord-Irak in hun strijd tegen de radicale moslimbeweging IS. Daar zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie het vrijdag over eens geworden tijdens een spoedvergadering in Brussel.

Onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië hadden al aangegeven de Koerden militaire steun te willen bieden.

Nederland heeft nog geen concrete plannen dit te doen, zei minister Frans Timmermans. Maar hij wil wel de mogelijkheid daartoe openhouden. Bovendien „zijn er ook andere zaken die Nederland kan doen”, aldus de minister die doelde op bijvoorbeeld het verlenen van logistieke ondersteuning. „Dat zullen we bekijken en bespreken.”

Volgens de bewindsman zijn er op dit moment voldoende landen die kunnen bieden waar het meeste behoefte aan is: munitie en wapens van Sovjet-makelij. Nederland heeft dergelijke spullen niet, aldus Timmermans.

Aan het leveren van wapens kleven natuurlijk risico’s, erkennen de EU-landen. Zo zouden de wapens in verkeerde handen kunnen vallen. „Maar geen besluit is zonder risico’s”, klinkt het bij verscheidene ministers. Het is nog veel gevaarlijker als IS heel Irak onder zijn invloed krijgt, aldus Timmermans.

De EU-landen verwelkomen het besluit van enkele landen om positief te reageren op het verzoek van de Koerdische autoriteiten voor militaire steun, stellen ze in de eindconclusie van hun vergadering. De landen zullen naar eigen kunnen en in overeenstemming met nationale wetten aan dat verzoek gehoor geven. Bovendien moeten de Iraakse autoriteiten instemmen.

Daarnaast gaat de EU kijken hoe kan worden voorkomen dat IS profiteert van de verkoop van olie, een grondstof waaraan Irak zeer rijk is.

De EU-landen veroordelen het gebruikte geweld zeer en willen onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid „zodat de daders ter verantwoording kunnen worden geroepen”.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.