Cha Cha Cha swingt rond het vriespunt

Ton Rooseboom
Alkmaar

Rick Ebbinge heeft maandagavond in Alkmaar laten zien dat hij zonder meer de pikeur van 2014 op de Nederlandse drafbanen is.

De toch nog in redelijke aantallen opgekomen toeschouwers (waaronder een flinke delegatie uit Grootschermer, die ook het grootste deel van de koersen sponsorden, al ware het een dorpendag) verschansten zich liever bij de warme kachel binnen. Zij zagen daar door het raam en op de televisieschermen dat Rick Ebbinge zonder meer de pikeur van 2014 op de Nederlandse banen is. De Drent was de hele avond in Alkmaar, want hij startte zowel in de eerste als in de laatste koers.

Hij won ze ook bijna allebei. Eliza Star N was in de openingsomloop ongenaakbaar en zegevierde voor de vierde keer op in Alkmaar. In de afsluitende race kwam Dreamline Promise (dat zowel flink inliep op de afwezige Benjamin Mirage in het paradepaardklassement) net te kort op Cha Cha Cha en John Dekker. Ebbinge had vooraf al voorspeld dat favoriete ruin het lastig zou krijgen. ,,De afstand is in zijn nadeel.’’

Te kort

De 1720 meter bleken inderdaad net te kort en Dekker hield stand met de ruin, die eigendom is van Beverwijker Kas Timmer. ,,We moesten in de laatste bocht nog even gas geven, want Rick ging wel heel hard, maar het was net genoeg.’’

Een koers eerder had Ebbinge wel met succes een inhaalrace voltooid. Cumlaude Newport kwam wel erg ver van achter te zitten in een koers waar regerend paradepaard Come On Scott ook weer eens bezoekje aan Alkmaar bracht (en derde werd). Cassari leek te gaan winnen. ,,Maar we konden net op tijd aansluiten. Anders hadden we het nooit gered tegen zo’n sterk paard.’’

Favoriet

Blackpearl Trans R ging op herhaling. De kortebaancrack was weer niet te kloppen over 1100 meter. ,,Ik had eigenlijk zelf verwacht de kop te krijgen, maar dat liep anders. De merrie maakt het echter goed af", vertelde Ruud Pools. De Heilooër was afgelopen weekeinde nog in Europees drafsportmekka Vincennes bij Parijs. Hij nam deel aan een internationale ontmoeting. ,,Ik werd vierde, maar was heel dicht bij de derde plek. Het was een vrij kansloos paard, dus na afloop leek het wel of de eigenaar de Prix d’Amérique had gewonnen.", lachte hij.

Een ander kortebaanfenomeen startte dit keer in een montékoers en was de favoriet, maar Zero Option Lane (Michelle Kokkes) kwam ondanks een mooie eindsprint net te kort om Dreamcatcher Venus (Danny den Dubbelden) van de winst af te houden.

Ebony Space (Jan Willem Kromkamp), Comic Rapids (Jaap Terstal) en Sunrise Yankee (Jaap van Rijn) waren de andere dagwinnaars. Terstal en Van Rijn blijven zo koplopers in respectievelijk het amateur- en het leerlingenklassement.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.