Kwartfalen

Als je honger hebt, dan zie je overal eten. Ben je zwanger, dan zie je overal baby’s. Voor velen een bekend verschijnsel.

Ik heb het de afgelopen dagen ook. Maar dan met een bepaalde breuk. Ik las afgelopen week in deze krant dat de gratis parkeerproef in Beverwijk een kwart miljoen euro kost. Veel geld, maar het is niets vergeleken met het geld dat nodig is voor de fusie van de vier BUCH-gemeenten. Daar gaat bijna 57 miljoen euro bij gemoeid. Alle gemeenten (Bergen, Heiloo, Uitgeest en Castricum) staan hiervoor een kwart van hun budget af.

Hopelijk zit daar ook geld bij voor een gezamenlijke brandweer. Want de Beverwijkse brandweer moet nog wel eens in Castricum uitrukken. Dit terwijl deze brandweer ’s avonds vaak te laat uitrukt omdat ze afhankelijk is van de beschikbaarheid van vrijwilligers. Dat maakt het soms lastig om in een kwart uur ter plaatse te zijn.

Aanleiding van mijn verontrustende obsessie met een kwart? Het feit dat een kwart van de redactionele banen bij deze krant en haar zusterdagbladen op het spel staat. Vele IJmonders stuurden al hun steunbetuigingen. Van ansichtkaarten tot ingezonden brieven. Niemand weet of het verschil maakt, maar fijn is het medeleven wel. Dat zeg ik als lezer en als schrijver. Die laatste functie begon toen ik bij een collega en oud-columnist van deze krant aanklopte. Aanleiding was dat ik naast mijn masterstudie journalistiek vlieguren wilde maken bij de krant die ik al trouw las. Een paar weken later schreef ik mijn eerste stuk. Dat is ruim zeven jaar geleden. Precies een kwart van mijn leven geleden om precies te zijn.

In de afgelopen periode was de journalistiek altijd onderhevig aan de dreiging van bezuiniging, overnames en saneren. Als journalist leer je in de praktijk dat een hand uit eigen boezem soms nodig is. Maar ter grootte van een kwart? Een kwart van je personeel wegsnijden, vraagt om vlijmscherpe rigoureuze middelen.

Gelukkig is de pen sterker dan het zwaard. Toch? Ik ben er zeker van.

In ieder geval voor een kwart.

Joris Brussel

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.