ECN Petten helpt Qatar zonne-energie opwekken

Archieffoto zonnepanelen. Foto ANP

Archieffoto zonnepanelen. Foto ANP© ANP

Redacteur Schagen
petten

ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) in Petten gaat met Nederlandse bedrijven voor een fabrikant in Qatar een onderzoekscentrum oprichten voor het ontwikkelen van woestijnbestendige zonnepanelen, bedoeld voor het Midden-Oosten en Afrika.

De afspraak is een uitvloeisel van de miljoenendeal tussen machinebouwer Eurotron (Bleskensgraaf) en het betrokken bedrijf over levering van een hypermoderne productielijn voor zonnepanelen, die tot tien procent meer energie uit zonlicht kunnen halen dan de huidige generatie. De technologie hiervoor is in Petten bedacht.

,,We hebben al ruim drie jaar contact met deze relatie, die nu zelf zonnecellen wil gaan produceren en gebruiken. De tijd in Qatar is kennelijk rijp om daar in te investeren’’, zegt Paul Pex, onderzoeksmanager bij ECN.

Hij is recent teruggekeerd van een handelsmissie naar het emiraat met onder andere minister Kamp (Economische Zaken) en diverse grote Nederlandse ondernemingen.

,,Je kunt je voorstellen dat zonnepanelen in een woestijnomgeving rond de evenaar, met veel zon, veel zand en ander licht, waar het overdag richting de 80 graden Celsius is en ’s nachts enorm afkoelt, heel anders reageren dan elders op de wereld’’, weet de deskundige.

,,Door Westerse zonnepanelen daaraan bloot te stellen, duurtesten te doen en effecten te meten, hopen we de panelen robuuster en bestendiger te maken. Zodat je ook op plekken waar extreme omstandigheden zijn prima zonne-energie kunt opwekken.’’

In Petten wordt zeer enthousiast op de toekomstige samenwerking met de fabrikant in de Golfstaat gereageerd. ,,Het is niet zomaar kennis en wereldklasse technologie exporteren, dit gaat ook om banen in de machinebouw’’, aldus Pex.

,,Hoeveel, dat moeten we nog uitwerken en verder concretiseren. Dit is in ieder geval geen mega-, maar een gigaproject. In Qatar denken ze in het groot. Wanneer je er eenmaal bent, zie je vanzelf ander werk liggen. Dat belooft mogelijk meer voor het Nederlandse bedrijfsleven.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.