In beeld: lichtende nachtwolken boven Enkhuizen

Enkhuizen

Afreizen naar de Noordpool om mooi kleurenspel in de lucht waar te nemen, is niet nodig. Hoewel minder overweldigend, zorgen ook de zogeheten lichtende nachtwolken na zonsondergang of net voor zonsopkomst voor mooie kleuren aan de hemel.

Inwoonster van Enkhuizen, Marian Pontier offerde een nacht slaap op om het natuurschoon vast te leggen. De foto’s maakte ze onder andere bij het Zuiderzeemuseum en het Enkhuizer Zand.

De kleuren zijn te zien, doordat wolken van reflecterende deeltjes in een hogere laag van de atmosfeer (de mesosfeer) na zonsondergang spectaculair oplichten. Er is nog weinig bekend over het fenomeen. Onderzoek aan de wolken is lastig vanwege de hoogte: ze ontstaan op 75 tot 85 kilometer boven het aardoppervlak.

Onder andere op de site van National Geographic staat een en ander te lezen over onderzoek dat gedaan is naar het verschijnsel. De wolken verschijnen nagenoeg alleen in de zomermaanden en het vaakst bij temperaturen van zo’n achttien graden. Ook poolwinden op grote hoogte hebben invloed op het verschijnen van de kleurenpracht. ,,Hoe langer de wind vanaf de pool komt, hoe groter de kans dat de wolken verschijnen”, staat te lezen in het onderzoek.

Wetenschappers vermoeden dat de wolken uit methaankristallen bestaan en daarmee een indicatie zijn voor broeikasgassen, die weer invloed hebben op klimaatverandering.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen