College: 'Yxie wordt te duur’

Alkmaar

De raad mag het op 6 juli zeggen, maar wat de Alkmaarse cultuurwethouder Anjo van de Ven (OPA) betreft is het nieuwe cultuurpodium Yxie in de bestaande opzet te duur voor de gemeente.

,,Hiermee doorgaan is problematisch,’’ zegt de wethouder naar aanleiding van een onderzoek van Bureau LAGroup. Als Yxie volgens de bestaande plannen wordt uitgevoerd, dan kost dat de gemeente volgens LAGroup nog eens vier ton extra, bovenop de acht ton waarop de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage eerder was begroot. Ook de varianten ’versoberen’ of ’stoppen’ kosten de gemeente geld. Stoppen met Yxie betekent een eenmalig verlies van 2 miljoen. Het is nog niet duidelijk of er ook sponsorgeld moet worden terugbetaald. Het project is inmiddels al aanbesteed, maar aannemer De Nijs heeft beloofd geen claims in te dienen, als daar tegenover staat dat het bedrijf een ander project krijgt in Alkmaar. De gemeente Alkmaar zet z’n imago op het spel als de raad besluit tot versobering of stopzetting, zegt Kees Wieringa, directeur van Yxie/Provadja. Volgens Wieringa is het onderzoeksrapport van LAGroup op verkeerde cijfers is gebaseerd.

Yxie houdt vast aan de overeenkomst die de gemeente eerder ondertekende. Daarin is de ontwikkeling van Yxie op het Doelenveld vastgelegd.

,,De gemeente zal die overeenkomst eerst nog moeten zien te ontbinden. Dat kan tot een gang naar de geschillencommissie of de rechter leiden.''

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.