Haven Oudeschild langer dicht om olie op te ruimen

Hulpdiensten startten direct met opruimen toen het lek werd ontdekt donderdag 31 maart.© Justin Sinner Pictures

Hulpdiensten startten direct met opruimen toen het lek werd ontdekt donderdag 31 maart.© Justin Sinner Pictures

Hulpdiensten startten direct met opruimen toen het lek werd ontdekt donderdag 31 maart.© Justin Sinner Pictures

1 / 3
Ed Dekker
Oudeschild

De haven van Oudeschild op Texel blijft dicht tot donderdagochtend om olie op te ruimen.Vorige week donderdag lekte ongeveer 72 kubieke meter gasolie uit een tank in de haven. Een deel daarvan is de Waddenzee ingestroomd. Dinsdagmorgen vroeg was circa 50 kuub opgeruimd.

Burgemeester Michiiel Uitdehaag van Texel heeft op advies van Rijkswaterstaat besloten de haven in Oudeschild vooralsnog tot donderdagochtend te sluiten. Dit om verdere verspreiding van de resterende olielaag naar de Waddenzee te voorkomen.

Rijkswaterstaat kwam tot dit advies op basis van een vlieginspectie maandag waaruit bleek dat er een dunne laag olie langs de oostkust van Texel is verspreid. Die laag is zo dun dat opruimen niet mogelijk is. Eerder al is 50 kubieke meter gasolie opgeruimd.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de Texelse havens en Waddenzee en voor de bestrijding van olieverontreiniging op de Waddenzee en in de haven. Volgens gemeente Texel is de veroorzaker van het lek bekend, die betaalt de kosten.

Ondernemers van rondvaartboten wordt aangeboden uit te wijken naar de NIOZ-haven gedurende de sluiting van de haven in Oudeschild. De kades en de bedrijven en de horeca blijven toegankelijk voor bezoekers.

Op verzoek van de burgemeester is onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit. Er zijn geen meetbare gevaarlijke stofdeeltjes in de lucht waargenomen. Wel kan de stank een lichamelijk reactie veroorzaken zoals hoofdpijn en/of misselijkheid. Volgens de GGD Hollands Noorden heeft dit echter geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid op de langere termijn.

Rijkswaterstaat werkt aan een aanpak om, indien nodig, de kwetsbare gebieden langs de kust te beschermen. Er is hiervoor contact gezocht met de (natuur)beheerders in de regio. De olielaag, die zich buiten de haven bevindt, is flinterdun, waardoor de olie niet van het water te scheiden is. Daarom is het niet ruimbaar. Rijkswaterstaat overlegt met de aannemer en de veroorzaker over de beste aanpak.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van de Waddenzee en de bestrijding van olieverontreiniging op de Waddenzee.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.