Stank niet te harden

Archiefbeeld. Foto: Maurice Amoureus

Archiefbeeld. Foto: Maurice Amoureus

Connie Vertegaal
Andijk

Twee maanden na de vuurzee die het café van Jan Sijm in de as legde, is de ravage aan de Dijkweg in Andijk west nog compleet. Het schiet maar niet op met de herbouw of het opruimen. Omwonenden klagen over stankoverlast die soms niet te harden is. Kroegbaas Jan Sijm duurt het allemaal veel te lang.

,,Andere branden zijn met een week of twee opgeruimd, maar dit duurt maar en duurt maar’’, zegt buurvrouw Mart Koster. ,,Het stinkt van hier tot ginder uit het pand. En je ziet er nooit iemand. Ik was van plan de gemeente te bellen wanneer de rotzooi wordt opgeruimd.’’ Buurman Kees Sijm heeft al een keer de ongediertebestrijding ingeschakeld. ,,Er was eten in het pand aanwezig. Dat is natuurlijk gaan rotten. Die stank is het ergste. En buiten dat is het ook geen fraai gezicht.’’

Kees Huisman, de eigenaar van het uitgebrande pand, verwacht over twee weken duidelijkheid over wat er met de restanten van het pand gaat gebeuren. ,,De schadeafwikkeling is nog in behandeling. Door de vakantie duurt het allemaal wat langer’’, zegt Huisman, die in het pand voorheen café De Kegelkeet dreef. Eind vorig jaar nam Jan Sijm de zaak over. Of het café herbouwd wordt, wil Huisman niet zeggen.

Herbouw is juist het enige wat Sijm wil. Hij staat te popelen om weer te starten, om te beginnen met een noodkroeg. ,,Maar dat kan ik pas doen als zeker is dat het café herbouwd wordt.’’ Sijm vreest dat als de verzekering geen herbouwplicht oplegt, het café dan niet terugkomt. ,,Ik heb absoluut geen ruzie met Kees Huisman, maar we hebben andere belangen. Ik krijg telefoontjes van horecaondernemers die aanbieden dat ik hun café wel mag overnemen, maar ik wil hier in Andijk blijven. Hier heb ik mijn vaste publiek. Op een andere plek moet je het alles helemaal opnieuw opbouwen.’’

De brand ontstond in de nacht van 22 juni, door een technische oorzaak. Op het moment van de brand lagen er vier mensen in de woonruimte boven het café te slapen, waaronder Jan Sijm. Ze kwamen er alle vier net op tijd uit.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen