’Schwung’ ontbreekt bij FC Volendam, maar elftal wint wel ’Noord-Hollandse derby’

Hans Swierstra
volendam

,,Vooral allemaal wel lachen’’, riep stadionspeaker Jack Mühren gistermiddag tegen het einde van de wedstrijd FC Volendam-Telstar. Deze woorden waren gericht aan de circa honderdvijftig speciaal uitgenodigde oud-spelers en -trainers van de thuisclub, die na het duel verzocht werden met vrolijke gezichten te poseren voor een groepsfoto. Maar de tekst had net zo goed geuit kunnen zijn naar aanleiding van het vertoonde spel. Veel te lachen viel er namelijk niet tijdens het duel, dat door Volendam verdiend met 1-0 werd gewonnen.

De ’Noord-Hollandse derby’ kende maar weinig sprankelende momenten. Telstar heeft er de ploeg niet naar om voor spektakel te zorgen en Volendam slaagde er deze middag evenmin in. Het elftal van trainer Hans de Koning mocht het zichzelf aanrekenen dat het niet voor de rust al afstand had genomen van de onthutsend zwak verdedigende Velsenaren. De aanvallen voltrokken zich in een te traag tempo om Telstar echt in verlegenheid te brengen. ,,Er zat in de eerste helft geen ’schwung’ in’’, betitelde De Koning het na de wedstrijd. ,,Telstar ontregelde ons spel goed.’’

Bovendien verrichtte Telstar-doelman Cor Varkevisser enkele belangrijke reddingen, op de momenten dat Volendam wél een gaatje vond. De sluitpost tikte eerst een vlammend schot van Brandley Kuwas over de lat en deed enige tijd later hetzelfde bij een gevaarlijke vrije schop van Raymond Fafiani.

Ook scheidsrechter Bax wenste niet mee te werken aan een voorsprong van de gastheren. Toen oud-Volendammer Alair Cruz Vicente aanvaller Kuwas een zwieper gaf, gebaarde de leidsman dat er niets aan de hand was. Net zoals hij even daarvoor al een ogenschijnlijke handsbal van de gasten had genegeerd.

Toorn

Riep Bax daarbij al enige toorn over zich af in het kamp van de thuisclub, tegen de rust werd hij hartgrondig vervloekt. Telstar-aanvaller Johan Kulhan, met een ragfijne pass bediend door Kevin van Essen, ging gewillig naar de grond bij een interceptie van Jermano Lo Fo Sang, net buiten het strafschopgebied. Het was voor Bax aanleiding om de linksback de rode kaart te tonen.

De woede over dit onrecht werd in ondertalsituatie omgezet in daden. De Koning: ,,We besloten maar om ’on-Volendams’ in te zakken en op de counter te loeren. Het was een kwestie van geduldig wachten op de mogelijkheden.’’ De verdiende 1-0 was daarvan het resultaat. Nadat Varkevisser eerst nog schoten van Ludcinio Marengo en Kuwas (die een prachtige rush maakte) had gepareerd, was hij na ruim een uur kansloos, oog in oog met Henk Veerman. De spits, met een magistraal passje gelanceerd door Kevin Brands, maakte alweer zijn elfde competitietreffer.

Sputterde

Telstar sputterde nog behoorlijk tegen. Kulhan schoot in kansrijke positie rakelings naast en Ralf Seuntjens zag een inzet gebokt door Erik Schouten. Aan de overzijde had Marengo het duel voortijdig kunnen beslissen, maar Varkevisser redde wederom fraai.

Datzelfde deed Theo Zwarthoed twee minuten voor het einde bij een venijnig schot van Roy Talsma. De Koning: ,,Ik moet daarvoor Theo echt een veer in zijn kont steken.’’

Marengo had in blessuretijd nog de 2-0 op zijn schoen, toen bij een corner van Telstar alles en iedereen, inclusief keeper Varkevisser, mee naar voren was. Uit een aangooi van Zwarthoed mikte de vleugelaanvaller de bal van grote afstand net naast het door Varkevisser verlaten doel.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen