Installeren van e-book abracadabra

Illustratie: Maarten Wolterink

Illustratie: Maarten Wolterink

Kobe e-readers.

Kobe e-readers.

1 / 2
Ed Brouwer

Ja, u boft maar dat u uw krant gewoon op papier en – soms na registreren – online kunt lezen. Niks geen gedoe.

Mevrouw Bruin ervaart dat het met het downloaden van e-books wel even anders is.

Mevrouw Bruin is een fervent digitaal lezer en doet dat via haar Kobo-reader. Geen slechte keuze, volgens de nieuwste consumentengids. De Kobo Glo HB is volgens de bond de ’beste koop’. Maar de twee boeken die ze kortgeleden aanschaft, krijgt ze met geen mogelijkheid op haar laptop.

Drempel 1: Allereerst komen de bestanden niet als bijlage bij de mail, maar moet ze inloggen op haar account op de website van Kobobooks.nl. Daar staan de boeken in ’Mijn Leeslijst’. Rechts van de titel een langwerpige blauwe knop met de melding ’Adobe DRM EPUB’.

Drempel 2: Wie daar op klikt krijgt echter nog niet de beschikking over het gewenste eBook in het bestandstype .ePub, maar krijgt een melding URLLink.acsm. Wie die link wil openen moet...

Drempel 3: ...eerste bij softwareproducent Adobe het programma Adobe Digital Editions downloaden. En daarvoor moet...

Drempel 4: ...eerst een account worden aangemaakt.

Maar dan gaat het gemakkelijk. Na het openen van Adobe Digital Editions kan de gedownloade link (zie drempel 2) geopend worden, waarna het boek zich als een leesbaar .ePub bestand toont.

Drempel 5: vervolgens nog even overzetten op de e-reader en klaar is Kees.

Mevrouw Bruin vindt het maar zeer omslachtig dat het allemaal zo moet. Waarom niet een simpel e-mailtje met de boeken als bijlage? We zoeken het voor haar uit.

Beveiliging

De op het oog omslachtige procedure heeft alles te maken met de beveiliging van de bestanden. Het is bekend dat veel eBooks gekopieerd worden waardoor uitgevers en auteurs veel inkomsten mislopen. Met het instellen van een beveiliging willen uitgevers dat trachten te voorkomen.

DRM is de afkorting die staat voor Digital Rights Management en producent Adobe heeft daar een programma voor ontwikkeld. Wie een boek koopt, krijgt vervolgens niet het gewenste .ePub-bestand, maar een link naar de website van de uitgever. Dat is de URLLink.acsm, waarbij de afkorting .acsm staat voor Adobe Content Server Message.

Het is een licentie, waarmee je recht krijgt om het boek te downloaden. Als de licentie gecontroleerd is, zal het eBook gedownload worden.

Vervolgens is het te downloaden op de e-reader. Overigens is het ook mogelijk om boeken in het bestandsformaat .pdf te lezen. De meeste readers kunnen daar ook mee overweg.

Piraterij

Een woordvoerder van Kobo geeft aan dat het downloaden van boeken uit de eigen winkel van Kobo niet zoveel beveiligingsmaatregelen kent. ,,Adobe DRM software is een universeel uitwisselingssysteem voor bestanden, ontworpen om auteursrechten te beschermen en piraterij te voorkomen. Adobe ADE wordt wereldwijd gebruikt door online boekhandels en bibliotheken om eBooks met DRM te ondersteunen. Kopers kunnen deze boeken op elk apparaat lezen. U heeft gelijk dat deze software complex kan zijn, maar zo is het systeem nu eenmaal gemaakt.’’

Oproep

We zijn benieuwd of meer lezers problemen ondervinden met hun e-reader en wat er dan aan de hand is. En wat vindt u er van dat je e-books niet kunt uitlenen zoals papieren boeken? Mail uw reactie naar ombudsman@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.