Celstraf en boete geëist tegen beroerde schapenboer uit Zwaagdijk-Oost

Arno Ruitenbeek
Haarlem/Zwaagdijk-Oost

Schapenboer Johannes K. (66) uit Zwaagdijk-Oost behandelt zijn dieren beroerd. En niet voor de eerste keer. Bij de Haarlemse rechtbank hoort hij twee maanden cel voorwaardelijk en een boete van 1500 euro eisen.

De officier van justitie stelt dinsdagmiddag dat hij ooien en lammeren ongezond, of voor hun leeftijd ongeschikt voer heeft gegeven. K. gooit bijvoorbeeld eten in door mest bevuild stro. Uit controles van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit tussen april 2015 en juni 2016 blijkt verder dat schapen onvoldoende en slecht water krijgen, dat er kreupele, door ziekte verzwakte en magere beesten tussen lopen.

Schapen met een oogaandoening, veel sterfte, kadavers die niet tijdig worden opgeruimd, dubieuze geneesmiddelen: de opsomming van de aanklager is droevig stemmend. „Naast het dierenwelzijn is ook de volksgezondheid in het geding.” De constatering is dat K. niet de aangewezen persoon is om een kudde van zo’n 1000 dieren op zes plekken in de regio te onderhouden, maar het vertikt om hulp in te roepen. Het dringende advies van deskundigen om te stoppen, slaat hij in de wind.

Zelf vindt hij dat het allemaal wel meevalt, en het in elk geval een stuk beter gaat dan in 2013. Voor soortgelijke feiten als waar hij nu voor het hekje staat, is hij destijds veroordeeld tot een boete van 2500 euro, waarvan 2000 als stok achter de deur. Omdat hij toch weer over de schreef is gegaan, wil de officier dat K. de twee mille nu ook betaalt. Verder vordert ze dat hij voortaan nooit meer dan 150 schapen heeft, en alleen op zijn boerderij. Uitspraak 11 april.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen