SOS: Den Helder dreigt Filmhuis te verliezen

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

Filmhuis Zevenskoop laat in een brandbrief aan het gemeentebestuur een luide noodkreet horen. Als de gemeente niet snel met een acceptabele huurovereenkomst komt, kan de noodzakelijke digitalisering van de projectieapparatuur niet doorgaan en luidt dit het einde in van het filmhuis.

Nieuwe films komen niet meer uit op celluloid maar worden digitaal aangeleverd. De filmhuizen in Nederland spelen daar op in en worden in hoog tempo aangepast. Dat kost veel geld, maar dat is er: in een landelijk fonds, dat Cinema Digitaal heet. Het fonds stelt echter als eis voor zo'n stevige investering in Zevenskoop, dat er de garantie is dat het theater nog tien jaar voortbestaat.

Zevenskoop kan die garantie nu niet bieden, omdat er nog steeds geen huurcontract ligt met de gemeente voor theater Rialto, waarvan het filmhuis gebruik maakt. 'De communicatie hierover met de gemeente loopt al anderhalf jaar, vlotten doet het niet.' Het laatste gesprek vond volgens Zevenskoop plaats in juli 2011 en verzoeken om hernieuwd overleg met de wethouder of de ambtelijke afdeling zijn nooit gehonoreerd.

De tijd dringt nu. Als er niet binnen twee weken duidelijkheid is, mist Zevenskoop de (digitale) boot en kan ze alleen nog oud celluloidmateriaal blijven draaien, omdat nieuwe films niet vertoond kunnen worden. Vertoning via dvd is geen optie, omdat 90% van de distributeurs dit verbiedt. Volgens Zevenskoop is dit dus het begin van het einde, terwijl digitalisering juist een nieuw tijdperk kan inluiden.

Foto: Filmhuis Zevenskoop opende in september 2009 in het Rialtotheater maar dreigt, als er niet snel een huurovereenkomst met de gemeente ligt, af te stevenen op sluiting.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.