Dreun voor subsidies aan Schager clubs

Richard Zut
Schagen

De schrik zal menig bestuurder van het Schager verenigingsleven en cultuur-, zorg- en welzijnsorganisaties ongetwijfeld om het hart slaan bij het vernemen van de voorstellen van de nieuwe subsidiebedragen van de gemeente met ingang van januari 2015.

Gistermiddag werden de bedragen gepresenteerd waarmee zij – als de voorstellen worden doorgezet – per die datum gekort zullen worden. In veel gevallen blijft er helemaal geen subsidie meer over, zo blijkt uit het voorstel. Er lijkt dan ook sprake van een forse dreun voor de subsidies.

Zo zien alle zang- en toneelverenigingen hun gebruikelijke gemeentebijdragen gereduceerd tot ’nul’ euro. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor alle ouderensoosverenigingen, Oranjecomités en organisaties voor de Sint Nicolaas-viering in de gemeente Schagen. Sportclubs worden ook hard geraakt, zowel de buiten- als de binnensport. Handbalclub Geel-Zwart zakt in het voorstel van 3370 euro naar 2209 euro; gymnastiekvereniging Burgerbrug/Petten keldert van 3149 euro naar 587 euro.

Alles als gevolg van de bezuinigingsoperatie van in totaal 3,1 miljoen euro waar de gemeente Schagen voor staat. Ook moeten de subsidieregels van de oude fusiegemeenten op een lijn komen. Algemeen uitgangspunt is dat geen subsidie meer wordt verstrekt onder de 500 euro, waardoor diverse organisaties niks meer krijgen. Over de subsidievoorstellen voor muziekscholen en amateurmuziekverenigingen, zoals Hildegardis Tuitjenhorn en Schagens Harmonie Kapel is men nog in gesprek. Ook met diverse culturele instellingen wordt nog gesproken, zoals Stichting Kunstroute Zijpe (nu nog 34.301 euro per jaar).

De gemeente houdt nog wel vier speciale voorlichtingsavonden voor alle verenigingen en organisaties: op 2 september voor kunst en cultuur; 3 september welzijn en zorg; 8 september binnensport; en 11 september buitensport.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.