Vincent Janssen: 'Iedereen heeft zijn ambities, ook ik'

Vincent Janssen balt zijn vuist na weer een doelpunt. Foto ANP

Theo Brinkman
Alkmaar

De vraag kan wekelijks gesteld worden. Blijft Vincent Janssen komende zomer bij AZ? Of wordt de spits weggekocht door een grotere club, wellicht uit een grotere competitie?

Met vier doelpunten tegen PEC Zwolle (5-1) bracht Janssen zaterdagavond zijn aantal van dit seizoen al op 25. Daarmee staat hij riant bovenaan op de topscorerslijst van de eredivisie. Zijn grootste concurrent is Luuk de Jong van PSV, die op dezelfde avond twee keer scoorde tegen Roda JC. De Jong staat nu op 22.

Janssen zelf houdt zich nog niet bezig met zijn toekomst. Of hij volgend seizoen nog bij AZ speelt? ,,Iedereen heeft zijn ambities, ik ook. Die heb ik altijd gehad. Vorig jaar bij Almere City en nu bij AZ’’, zegt Janssen. ,,Als er iets moois komt, overweeg ik dat. Maar dat is van later orde. Ik ben nu gefocust op dit seizoen. We willen nog derde of vierde worden.’’

Ronaldo en Zlatan

De spits draaide een degelijke eerste helft van het seizoen en kreeg het vervolgens na de winterstop echt op zijn heupen. Van zijn 25 competitiedoelpunten maakte hij er namelijk 19 in dit kalenderjaar. Daarmee is hij volgens statistiekenbureau Opta de meest productieve speler van dit kalenderjaar in alle Europese competities.

Cristiano Ronaldo maakte er 17, net als Zlatan Ibrahimovic. Gevoegd bij zijn debuut in Oranje, vorige maand, is het logisch dat de naam Vincent Janssen inmiddels voorzichtig rondzingt in Europa. ,,Ja, de aandacht is er. Maar ik probeer me daar zoveel mogelijk voor af te sluiten. Ik moet gewoon doorgaan met wat ik aan het doen ben. Dat probeer ik al maanden. Volgens mij lukt dat aardig, al ging het vorige week erg slecht.’’

Kees Kist achterna

In cijfermatig opzicht heeft Janssen inmiddels ook alle AZ-spitsen van de laatste jaren overtroffen. Mounir el Hamdaoui kwam in het kampioensjaar 2009 tot 23 doelpunten. Ook Shota Arveladze, Danny Koevermans en Jozy Altidore maakten er meer dan 20 in een seizoen, maar de 25 haalden ze niet. De laatste die daarin slaagde was Kees Kist, meer dan dertig jaar geleden.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen